Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bebe i ples

Bebe su rođene za ples

Bebe
22.04.2010.
u 13:21

Prerano rođene bebe na odjelima intenzivne njege brže dobivaju na težini i ranije napuštaju bolnicu ako svaki dan pola sata slušaju Mozarta

Djeca vole glazbu, a ona je dobra i za njihovo zdravlje. Otkriveno je kako prerano rođene bebe na odjelima intenzivne njege brže dobivaju na težini i ranije napuštaju bolnicu kada svakog dana 30 minuta slušaju Mozarta, prenosi portal Klinfo.hr. Istraživanje kaže da su bebe "programirane" da se kreću na zvuk glazbe te više vole glazbene note od zvuka ljudskog glasa.

Skupina je znanstvenika 120 djece starosti od pet mjeseci do dvije godine okupila u laboratoriju i puštala im isječke klasičnih djela, ritmičke bitove i govor. Njihovi spontani pokreti zabilježeni su na videosnimci i 3D tehnologijom koja hvata pokret i potom ga analizira. Većina djece, čak i oni najmlađi, ritmično su se gibali na zvukove glazbe, a brzinu pokreta mijenjali su sukladno tempu glazbe.

Glazba stimulira tzv. "vestibularno osjetilo" kod beba, odnosno naš najstariji sustav osjeta. Istraživanje stavlja naglasak na ples kao na naše široko rasprostranjeno ponašanje kroz kulture i civilizacije, što pak dovodi do pitanja njegovih evolucijskih korijena. Koja je svrha plesa? To ne znamo, no mnogi vide ples i stvaranje glazbe kao oblik društvene komunikacije, koja je bila važna našim precima u okupljanju ljudi i kreiranju zajedništva. Bez obzira na razloge zbog kojih je prirodna selekcija izabrala ples, čini se kako on daje bebama i odraslima jedan nalet sreće. U istraživanju je dokazano da, što su više bebe bile u mogućnosti sinkronizirati svoje pokrete sa glazbom, to su se više smijale, gotovo kao da je osjećanje ritma i uspješno gibanje uz ritam učinilo bebe razdraganima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije