Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE

Alergičari, oprez: nakon sezone snijega i leda stižu oblaci peluda

prehlada
Arhiv VL
08.03.2012.
u 10:51

Peludna alergija izolira oboljele jer kihanje iscrpljuje, a kašalj može prerasti u astmu i kronične probleme s plućima i sinusima

Začepljen nos, grlobolja, suzne oči i glavobolje, groznica? Ako ste primijetili ove simptome već početkom ožujka, vjerojatno nije riječ o prehladi – to su simptomi peludne groznice.

S obzirom na naglo zatopljenje, pelud bi mogao početi letjeti za koji tjedan pa je stoga posljednji trenutak da se osjetljivi pripreme za sezonu kihanja. Osjetljivih na pelud svake je godine sve više, a mnogi se alergičari – isprobavši konvencionalne metode liječenja – odlučuju za homeopatske pripravke kako bi ublažili simptome peludne alergije.

Ta neugodna bolest otežava svakodnevne obveze i tjera ljude u izolaciju. Neprestano kihanje iscrpljuje organizam, a curenje nosa toliko je intenzivno da se alergičari zbog toga u društvu osjećaju neugodno.

Uporaba antihistaminika samo suzbija simptome, no ne liječi alergiju za koju još nije pronađen lijek. Najbolje bi bilo ojačati imunitet i izbjegavati alergene, no kako ih je sve više ili je riječ o peludu trava, što je vrlo često – to je nemoguće.

Mehanička zaštita poput sunčanih naočala, zatvaranja prozora te boravka u klimatiziranim prostorima s filtriranim zrakom samo djelomično pomaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije