Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni savjetnik

Aerobni trening usmjeren je na mršavljenje i kondiciju

vježbanje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.01.2014.
u 17:06

Cilj je aerobnog treninga ubrzati rad srca kako bismo počeli topiti masno tkivo, kaže Helena Gleđa, voditeljica sportske rekreacije, Aerobic & pilates studio “Zgodne žene”

P: Čitao sam neke tekstove o vježbanju i pročitao da nisu sve vježbe za gubljenje kilograma. Zanima me koje vrste vježbi pogoduju mršavljenju, kako ih izvoditi i koliko često vježbati?

O: Aerobni trening usmjeren je na mršavljenje te poboljšanje kondicijskih sposobnosti. Tada dolazi do povećane potrošnje kisika, ubrzava se metabolizam, rad srca i krvotok te se samim time i kalorije troše. Cilj je aerobnog treninga ubrzati rad srca kako bismo počeli topiti masno tkivo.

Za dovođenje tijela u aerobnu zonu u kojoj gubimo kilograme potrebno je vježbati najmanje 20 minuta, a maksimalno 45 minuta. Kod aerobnog treninga opterećenje je malo, a naprezanje mišića traje dugo te se tako aktivira mehanizam pretvaranja masti u energiju. No ne smije se pretjerivati.

Nemojte vježbati dulje od 45 minuta u aerobnoj zoni. Zabluda je i da vježbanje u odjeći koja pogoduje znojenju pridonosimo bržem i boljem mršavljenju. Vježbanje u ugodno hladnom prostoru pogoduje većoj potrošnji energije. Tijelo će u hladnijoj okolini trošiti više energije kako bi održalo tjelesnu temperaturu, a ako ga utoplimo izvana, trošit će manje energije.

Sportovi koji pogoduju mršavljenju su: plivanje, trčanje, sobni bicikl, hodanje... Možete primijeniti HIIT – High Intensity Interval trening, kombinaciju intervala u tijeku aerobnog treninga. Princip je izmjene dvije do tri minute laganog tempa, zatim 30 sekundi brzog tempa. Trening mora sadržavati uvodno zagrijavanje od sedam do deset minuta te završno istezanje, a intervalni trening treba trajati od 20 do 45 minuta. HIIT trening ne iscrpljuje toliko kao kontinuirani trening, a krajnji rezultat puno je bolji.

>>Čvrsto ste odlučili vježbati i riješiti se kilograma? Evo što morate znati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije