Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pazite na sebe

5 ljetnih navika koje štete našem zdravlju

Sunčanje
Foto: Thinkstock
09.07.2014.
u 09:03

Sunčane naočale su obavezne! Dobra je vijest da sunčane naočale ne moraju nužno biti skupe. Dovoljno je da imaju 100 postotnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.

1. Ne nosite sunčane naočale

Oči su nakon kože najosjetljiviji dio tijela kad je u pitanju štetan utjecaj sunčevih zraka. Ako vam prijeđe u naviku da za sunčanog dana većinu vremena provedete bez naočala na nosu, prizivate bolesti kao što su opekline na očima, rak oka ili očnog kapka te mrenu, kazao je oftalmolog Ivan Schwab za Today.com. Dobra je vijest da sunčane naočale ne moraju nužno biti skupe. Dovoljno je da imaju 100 postotnu zaštitu od UVA i UVB zračenja.

2. Pijete vodu iz crijeva u vrtu

Iz crijeva u vrtu prijete bakterije koje se lako razmnožavaju u plastici od koje je crijevo napravljeno.

3. Vozite auto u japankama

Japanke, savjetuju stručnjaci, ostavite za odlazak na plažu jer je vožnja u njima velik rizik. Stvar je u tome da je peta otvorena pa japanke mogu lako skliznuti s noge i zapeti za papučicu gasa. Možda bi bilo najbolje u autu držati i par tenisica ako ste često u japankama.

4. Ponekad se napijete vode iz bazena

Čak i oni bazeni koje redovito održavaju i čiste u vodi sadrže sitne čestice fekalija koje u sebi nose bakterije. Epidemiologinja Michele Hlavsa kaže da klor svakako pomaže, ali da mu je potrebno nekoliko minuta da ubije bakterije poput E. Coli ili norovirus te čak 10 dana da potamani parazite koji uzrokuju teške proljeve.

5. Klima vam je upaljena cijeli dan

Najprije, klima koja je non-stop upaljena troši mnogo struje. Isključite je barem kad vas nema kod kuće i nikad nemojte namjestiti temperaturu s velikim razlikama u odnosu na onu vani.

>>3 jutarnje navike kojih bi se čim prije trebali riješiti. Uništit će vam dan

>>Ovo je 5 pogrešaka koje ćete napraviti prije 10 sati ujutro

Komentara 3

LI
liliZG
09:56 09.07.2014.

ovo s japankama je čista istina, meni se jedno zaglavila, pa da vidiš panike, a mislila sam , ma samo tu blizu do dućana ću se dofurati ....nikad više, radije bosa... ni to baš nije pametno ali bolje nego zaglavljena japanka...

DU
Deleted user
14:11 09.07.2014.

A koja navika nije štetna, možda samo ona da se pije čista voda, rano liježe i rano ustaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije