Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i zrin fest

Završilo najuspješnije festivalsko izdanje Ars organi Sisciae

Ars organi Sisciae
Foto: Miroslav Mimi Kiš
1/11
12.05.2015.
u 17:24

Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivala bio je koncert kojim je otpočeo ZRIN FEST – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini

Ovogodišnji 9. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae održan od 4. do 10. svibnja diljem Sisačke biskupije, u sklopu kojega je pokrenut i ZRIN FEST, odazivom publike, odabirom programa i reakcijama struke i medija, uvršten je među najbolje festivale ovoga tipa u Hrvatskoj.

Nakon niza uspješno realiziranih međunarodnih festivala u sisačkom kraju, glazbeni dvojac kojeg čine mr. art Edmund Andler-Borić i diplomirana muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić i devetu godinu za redom predstavili su bogati glazbeni tjedan tijekom kojega su se predstavili naši cijenjeni umjetnici orgulja i gosti glazbenici, znanstvenici organolozi i muzikolozi, kao i studenti orgulja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivala bio je koncert kojim je otpočeo ZRIN FEST – multimedijalni festival posvećen osvještavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine na Banovini, a koji su izveli umjetnici sopranistica Ivana Lazar, violončelist Krešimir Lazar i čembalist Krešimir Has.

- Realizirati ideju da se na Zrin dovedu umjetnici i publika te održi koncert s programom iz vremena kada je taj grad živio svoju najslavniju povijest Šubića-Zrinskih, ostvarenje je trogodišnjeg nastojanja i truda i silno veseli da smo ovako uspješno to izveli. Nadam se da ćemo uspjeti uskoro i osamostaliti ZRIN FEST, a za jubilarni 10. Ars organi Sisciae imamo pregršt genijalnih ideja, čija će realizacija ovisiti isključivo o tome koliko će nas financijski podržati i pratiti pokrovitelji i sponzori' – naglasila je Badanjak Pintarić.

U sklopu festivala, koji ima za cilj široj javnosti predstaviti našu orguljašku baštinu čiji je veći dio spomeničke kulturne vrijednosti uništen u Domovinskom ratu, održana su i dva muzikološko-organološka znanstvena skupa i dvije izložbe fotografija ''Izgubljena orguljaška baština Sisačke biskupije“.

Ovogodišnji festival održao se pod pokroviteljstvom župana Sisačko-moslavačke županije gospodina Ive Žinića, sisačkog biskupa mons. dr. Vlade Košića i Ministarstva kulture RH, kao i uz podršku Sisačko-moslavačke županije, Sisačke biskupije, Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.

>>9. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae & Zrin fest

>>Završen 8. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije