Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivotvorenje

Veliki Amazon prodaje lažnjak hrvatske knjige godine “Ciganin, ali najljepši”

Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
09.11.2017.
u 10:05

Ni autor Kristian Novak ni izdavač OceanMore nisu dali odobrenje za to. Cijena ilegalne kopije istovjetna je cijeni originala, na njoj piše da je tiskana u Njemačkoj, a slučaj je prijavila čitateljica iz Austrije.

Ilegalno tržište filmskih i glazbenih sadržaja siva je zona čije se rješenje ne nazire. A kao da i bez toga nemaju dovoljno nevolja, nizu onih koji se bore s lažnjacima sada se očito pridružuju i nakladnici i pisci.


 

Naime, na Amazonu se prodaje hrvatski roman godine “Ciganin, ali najljepši” Kristijana Novaka, koji nisu odobrili ni autor ni izdavač OceanMore. Na prijevaru je upozorila čitateljica iz Austrije koja je kupila plagijat, meko ukoričen i toliko loše kvalitete da se golim okom vidi da je knjiga lažna!

– Uključili smo u slučaj našu odvjetnicu, a benevolentno nam je palo na pamet upozoriti i Amazon i tražiti da knjigu povuče iz prodaje – govori Gordana Farkaš Sfeci, urednica i vlasnica izdavačke kuće OceanMore, pa nastavlja:

– Primili smo mail da će je skinuti u roku od nekoliko dana, ali to se nije dogodilo. Nevjerojatno jer čovjek je uvjeren da Amazon ima kontrolirane uvjete prodaje. Najjednostavnije je to kontrolirati po ISBN broju knjige koji daje svaka nacionalna i sveučilišna knjižnica, a kad se utipka ovaj broj, vidite da se ništa ne događa i odmah znate da nešto takvo ne postoji. Trenutačno, kaže, razgovaraju s ekspertima za autorsko pravo i razmatraju daljnje korake. Sličan slučaj još nisu imali, a poprilično je ozlojeđen i sam autor.

– Dobio sam osobno nekoliko mailova od Amazona u kojima me upozoravaju da nisam dokazao da je kopija koju prodaju ilegalna, na što ja njima poručujem da oni nisu dokazali da je legalna. Tek kad sam zaoštrio ton počeli su ozbiljnije reagirati, ali ništa ne vjerujem dok ne vidim rezultat. Rekao sam im da sam autor koji nosi sva prava na knjigu i za tiskanje sam prava dao samo OceanMoru koji nema ugovor s Amazonom. Osim toga, jedna gospođa koja je kupila lažnjak poslala mi je fotografiju izdanja na kojem piše da je tiskano u Njemačkoj, u Leipzigu, uz dodatak printed by Amazon. Možda je netko to otisnuo kao što ja mogu na bilo koju majicu otisnuti Nike ili Reebok, ali ako je to stvarno točno, u pitanju je vrlo ozbiljna stvar – kaže Novak.

Pisci u Hrvatskoj nemaju nešto tipa ZAMP-a pa će Novak privatnim putevima doznati kako zaštititi svoja prava što je u ovom slučaju i veći problem jer se odvija na međunarodnom tržištu.
– Neću se zadovoljiti time da knjigu samo povuku iz prodaje. Želim znati tko je to tiskao. PDF romana procurio je prije ljeta i pojavio se na piratskim stranicama. U tom slučaju ne možete doći do ljudi koji stoje iza toga. Ali ovdje je netko uzeo PDF, naručio tisak i sklopio s Amazonom ugovor. Uz malo volje do te se osobe može doći – odlučan je.

Slučaj je tim bizarniji što je riječ o krađi od autora koji živi u zemlji u kojoj se ne može naplatiti od prodaje knjiga i u kojoj nakladnici žive kako žive, a cijena je lažnog izdanja 16 eura što je praktički istovjetno prodajnoj cijeni originala.

Komentara 2

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
20:09 09.11.2017.

Pedofilčina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije