Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznimno bogat program

Ususret Silk Road Festivalu – najvećem hrvatsko-kineskom glazbenom spektaklu

Silk Road Festival
Foto: Promo
1/6
08.08.2017.
u 13:57

Pulska će Arena ugostiti ponajbolje kineske glazbenike: Haya band, poznati bend mongolskih korijena, Muye Wu, pijanista zlatnih pristiju i Zhihui Li-a, utjecajnog new age glazbenika.

Ususret Silk Road Festivalu, najvećoj hrvatsko-glazbenoj manifestaciji razgovaramo s organizatorima Ivom Šalamon Reškovac iz Arthilla i Nikolom Mujdžić Reščić iz Meritum komunikacija. Naime, ovo dvoje hrvatskih poduzetnika s investicijom iz kineskih fondova bogate pokrajine Hebei organizira ovaj zahtjevan kulturno-gospodarskih spektakl. Oni su zapravo jedini dobili povjerenje kineskih investitora i to zahvaljujući iznimno dobro organiziranom prošlogodišnjem humanitarnom koncertu Jose Carrerasa u Puli.

 

Među prvima ste u organizaciji kulturnih manifestacija s kineskim novcem u Hrvatskoj. Kako su tekli pregovori i što je bio preduvjet?
Nikola MR: Točno, prvi smo dobili ovako veliku investiciju za organizaciju Silk Road Festivala, a koncert Jose Carrerasa u Puli je zasigurno imao utjecaj na izbor izvođača za Silk Road Festival kao i naša dosadašnja suradnja s Veleposlanstvom NR Kine i Hrvatsko-kineskim kulturnim centrom za kojeg odnedavno obnašam dužnost tajnika. Pregovori su tekli od prošle godine do početka ove i glavni preduvjet da u organizacijskom smislu imamo kvalitetu kao što smo to napravili za Carrerasa.

Što sudionike očekuje u Puli 11. kolovoza od 20h?
Iva ŠR: Imamo iznimno bogat program i vrhunske izvođače. Pulska će Arena ugostiti Haya band, jedan od najpoznatijih i često nagrađivanih bendova koji spaja tradicionalnu mongolsku kulturu s crossover i svjetskom glazbom. Muye Wu, poznati kineski pijanist, idol nacije zlatnih prstiju s bogatim akademskim pedigreom publiku će očarati s veličanstvenom interpretacijom klasične i tradicionalne kineske kulture. Muye Wu će nastupiti samostalno ali i s našom akademskom glazbenicom, violončelisticom Anom Rucner. Svi su posebni na svoj način, ali najbolji osjet spoja mistične humanističke Kine prikazat će zasigurno Zhihui Li sa svojih osam instrumentalista koji će spojiti tradicionalne gudačka i drvena puhačka glazbala s laganim i toplim notama elektroničkih elemenata zapada.

Tko sve s kineske strane potpisuje organizaciju Silk Road Festivala? Tko vas sve prati
Nikola MR: Naši kineski partneri su Beijing Artists Management Corp., Ltd., Jingjinji Cultural Industry Development Company Ltd., JoyTitan Entertainment uz svestranu potporu International Cultural Exchange Center of Hebei Province. Naravno, tu valja istaknuti i Hrvatsko-kineski kulturn centar kao i CSEBAu (Kinesko Jugoistočno Europska Poslovna Asocijacija) na čelu s Mariom Rendulićem koji nam je svestrana podrška, od financijske do operativne jer su iznimno dobro upoznati s kompleksnošću organizacije ovakvog jednog projekta s kulturom koju mi svakodnevno ne susrećemo.

Silk Road Festival nije samo kulturna manifestacije nego i gospodarstvena – što to točno znači?
Iva ŠR: U suradnji s CSEBA-om primijetili smo jedan veliki raskorak između kultura i nužnosti da se gospodarsko-politička scena poveže na jednom suptilnijem aspektu. Naime, naša tržišta se ne poznaju i zato nam je kulturna razmjena dobar alat da napravimo dobar spoj među tržištima što može pomoći i gospodarstvu. Uz to, cilj nam je kroz ovakva događanja srušiti mitove o suradnji s Kinom, a tu je Mario Rendulić s CSEBA timom daleko najkompetentniji jer već tri godine rade na produbljivanju gospodarskih odnosa s Kinom. Uz to su nam pokrovitelji i podrška u organizaciji i Arena Hospitality Group.

Silk Road Festival nije samo kulturna manifestacije nego i gospodarstvena – što to točno znači?
Nikola MR: Svi zainteresirani mogu poslušati kineske glazbenike putem naših web stranica www.croatiameetschina.com i Youtube kanala, a karte se mogu kupiti putem eventim.hr platforme i to uz poseban popust od 30%, kao poklon naših partnera iz pokrajine Hebei za kojeg se samo naznači kod CHINA1.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije