Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upečatljiva večer

U Lisinskom prvi put izveli 11. Šostakovičevu simfoniju

'08.03.2012., Zagreb - KD Lisinski, Simfonijski orkestar HRT-a, solist na trubi Vedran Kocelj na koncertu Majstorskog ciklusa pod ravnanjem  dirigenta Mladena Tarbuka.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
09.03.2012.
u 14:09

Mimo naših koncertnih običaja, maestro Tarbuk publici je održao vrlo zanimljivo predavanje o skladbi i njezinu političkom kontekstu

Simfonijski orkestar HRT-a na posljednjem je koncertu svog Majstorskog ciklusa u Lisinskom, održanom u četvrtak, ponudio iznimno zanimljiv program. Dirigent Mladen Tarbuk upriličio je maratonsku simfonijsku večer. Početak je bio uobičajen, s atraktivnim, virtuoznim i efektnim koncertnim djelom. Međutim, premda ima sve te odlike, Koncert za trubu i orkestar u As-duru Aleksandra Arutjuniana nipošto ne spada u skladbe koje bi bile dobro poznate i često izvođene pred hrvatskom publikom.

Najpoznatija skladba armenskog autora iz 1950. godine tipičan je proizvod "službene" sovjetske skladateljske škole tog razdoblja, s tek blagim otklonom prema folkloru. Prevladavajuće ozračje vedrog pogleda u budućnost najviše je naglašeno izrazito virtuoznom solističkom dionicom u kojoj je još jednom briljirao prvi trubač orkestra HRT-a Vedran Kocelj.

Ovacije Kocelju

Nakon što su se stišale ovacije Kocelju, maestro Tarbuk je večer nastavio na način potpuno neuobičajen našim koncertnim običajima: prije nego što se prihvatio dirigiranja u nas iznimno rijetko, ako uopće ikad izvođene 11. simfonije Dmitrija Šostakoviča, održao je predavanje.

Premda s primjetnom blagom tremom pred mikrofonom, maestro je publici pružio vrlo zanimljive informacije o monumentalnoj skladbi, kao i o političko-ideološkom kontekstu njezina nastanka 1957. godine. A najkorisnije je svakako bilo upoznavanje s revolucionarnim pjesmama koje je Šostakovič iskoristio kao teme. Maestro Tarbuk je svaku od njih odsvirao na klaviru, prepričavajući im sadržaj i povijest nastanka.

Univerzalna baština

Za dirigentskim pultom, pak, Tarbuk nema tremu, a isplatio se i sav dodatni trud uložen u pripremu programatskog djela koje glazbom širokih poteza te rasponom izražajnih sredstava od zlokobnih pianissima do sveopće tutnjave želi i uspijeva dočarati zbivanja revolucionarne 1905. godine.

Šostakovičeva je veličina u tome što je, govoreći glazbom o povijesti, uvijek oslikavao i svoje doba, a sva ta nagomilana tjeskoba i neizvjestan ishod revolucija, nažalost, univerzalna je baština čovječanstva. Simfoničarima i maestru Tarbuku, uz čestitke, silno smo zahvalni na velikom sviračkom i interpretativnom pothvatu.

Komentara 2

OB
-obrisani-
20:21 11.03.2012.

Ljudi nisam stigao kupiti kartu za 11. sinfoniju, nadam se da će biti za 12. sinfoniju.

AL
Alfonz
22:08 09.03.2012.

Iako je Pofuk uživao u izvedbi Šostakovićeve simfonije, a to ipak nije relevantno, mene i dalje zanima kada će Tarbuk odgovarati za dubitak od preko 12 000 000 kuna koje je napravio u HNK Zagreb za vrijeme svoje intendature... Da li će se i na njega primjenjivati ukidanje zastare....Znamo da je smjenjen radi toga.... I da pokušava to zamagliti što je radio već godinama.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije