Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandur i Krleža

Tomaž Pandur režira Krležu u zagrebačkom HNK-u

tomaž pandur
davor višnjić/pixell
08.05.2013.
u 22:49

Slovenski redatelj Tomaž Pandur režira u zagrebačkom HNK-u po motivima Krležine drame "Michelangelo Buonarotti". Predstava će premijetno biti izvedena na talijanskom festivalu Mittelfest.

Iako se drugi mandat Ane Lederer, intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bliži kraju, u toj kući ne posustaju s međunarodnim projektima. U žutoj kući na trgu maršala Tita već traju pokusi za novu međunarodnu koprodukciju u kojoj Tomaž Pandur režira Krležu!

 _ Europsko pozicioniranje Drame HNK započeli smo koprodukcijom s Europskom prijestolnicom kulture – Maribor 2011., Tolstojevim “Ratom i mirom” u režiji Tomaža Pandura, predstavom s kojom smo prije tri tjedna gostovali u Teatru Arriaga u španjolskom gradu Bilbau. Istodobno, u tijeku su i probe za novi koprodukcijski projekt HNK u Zagrebu, Mittelfesta i Pandur teatra, autorsku viziju “Michelangelo” Tomaža Pandura temeljenu na Krležinu “Michelangelu Buonarottiju”, a kojom ćemo 12. 7. i otvoriti Mittelfest 2013. Slijedeći svoj tradicionalni koncept tematiziranja srednjoeuropskoga prostora kulture, ove godine u fokusu su Hrvatska i Mađarska: nakon godinu dana pregovora s direktorom Antoniom Devetagom, a 12 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, Drama HNK otvorit će Mittelfest 2013. svjetskom premijerom projekta “Michelangelo”, osebujnom teatarskom vizijom velikog slovenskog i europskog redatelja Tomaža Pandura, a na predlošku velikana hrvatske i europske literature Miroslava Krleže. Zagrebačka premijera održat će se 1. rujna 2013. _ potvrdila nam je intendantica HNK-a u Zagrebu Ana Lederer kojoj je taj 1. rujna i posljednji dan drugog mandata na čelu matičnog hrvatskog kazališta. A što će biti nakon tog datuma, u kazalištu ne žele špekulirati. Novog natječaja za intendanta HNK-a nema, bliže se i datumi za prodaju pretplate, no nije jasno tko bi trebao osmisliti slijedeću sezonu, potpisati ugovore s umjetnicima, odrediti koji će se naslovi premijerno odigrati...

I dok Ministarstvo kulture kao i grad Zagreb u pogledu novog intendanta HNK-a mudro šute, od početka travnja u HNK-u se priprema predstava koja se izvrsno uklopila u godinu u kojoj obilježavama 120. godina od Krležina rođenja. Ništa čudno, kada se zna da će čak tri Krležine drame (i to “Gospoda Glembajevi”, “Galicija” i “U agoniji”) na prestižnim Bečkim svečanim tjednima režirati i austrijski redatelj i jedan od najtraženijih europskih redatelja Martin Kušej. Dramaturginja Pandurovog “Michelangela” je Livija Pandur, koja je tekst adaptirala sa Tomažem. Tu je i stalna Pandurova ekipa. Scenografiju potpisuje Sven Jonke iz Numena, kostimografkinja je Danica Dedijer, autor video projekcija Dorijan Kolundžija, skladatelji glazbe: Primož Hladnik, Boris Benko (Silence), a oblikovatelj svjetla Andrej Hajdinjak. U novom viđenju Krležina “Michelangela” glume Livio Badurina, Alma Prica, Iva Mihalić, Ivana Boban, Damir Markovina, Kristijan Potočki, Andrej Dojkić, Tomislav Krstanović, Romano Nikolić, Ivan Ožegović, Adrian Pezdirc i Jure Radnić, uglavnom glumačka ekipa koju je Pandur izabrao i za Euripidovu “Medeju”, još jednu koprodukciju zagrebačkog HNK-a koja je i ove godine na repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara. A na festivalu u Cividaleu (ili Čedadu) nedaleko Udina, Krleža će biti u dobrom društvu. Mittelfest najavljuje predstavu po motivima Magrisove knjige “Mikrokozmi” koja je u Italiji bila bestseler, dobila nagradu Strega, a na hrvatsku ju je prevela Ljiljana Avirović, a objavio Durieux.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije