Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebdox

Svi bivši dečki u ljubavnoj odiseji

Tatjana Božić
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
25.02.2014.
u 10:48

Redateljica Tatjana Božić u filmu nikoga ne krivi, nego ide u autoironiju; film se natjecao i u Rotterdamu za nagradu Hivos Tiger, kao jedini dokumentarac u konkurenciji igranih filmova

Deseti ZagrebDox otvoren je filmom “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, koji je na festivalu u Rotterdamu bio jedini dokumentarac uz 14 igranih filmova koji su se natjecali za glavnu nagradu Hivos Tiger.

S Tatjanom smo razgovarali nakon zagrebačke premijere, na koju su došli i njeni bivši partneri, protagonisti gorko-slatke inventure ljubavnih uspona i padova u životu redateljice. Budući da se u filmu u detalje razlažu njihovi intimni odnosi, prava je sreća što ih je uspjela navesti da se baš svi uključe u projekt.

– Nazivala sam jednog po jednog i iskreno im rekla da radim film o sebi, ali da trebam njihovu pomoć, jer ipak su to ljudi koji me najbolje poznaju. Većina je spremno pristala. Jedino je Britanac Jacob imao mnogo dilema. Sinoć je prvi put vidio film i jako je zadovoljan, čak mi je rekao da je ispao bolji nego što samoga sebe vidi – nasmijala se Tatjana, kojoj je zagrebačka premijera bila čak važnija od svjetske, jer u publici su ipak bili obitelj i prijatelji.

Među gostima je bio i Rogier Kappers, muškarac zbog kojeg se svojedobno preselila u Nizozemsku. Njihova veza, dokumentirana od početka do kraja, nužno je ispala i ona čijeg se prljavog veša najviše vidi, od bračnih svađa do razgovora o fizičkim sukobima.

– Velika je prednost što je Rogier i sam filmaš, tako da je na neki način znao u što se upušta. On je čak sam predložio da se snimamo nakon svoje prve zajedničke noći – kaže nam autorica. Prikazujući njihov odnos, progovorila je i o ponekad golemim razlikama između nizozemskog i hrvatskog društva.

– Nizozemci ne bježe od samokritike, i čini mi se da je upravo to pomoglo da dobijemo novac za snimanje. Izvrsno su reagirali na dijelove u kojima kritiziram njihovu kulturu, ali su se valjali od smijeha i na dio u kojem mi Rogier govori kako njegujem balkanski mentalitet žrtve, što hrvatskoj publici ipak nije bilo toliko smiješno – primjećuje Tatjana Božić.

Danas kaže da joj se čini kako je spoj nizozemske dramaturške metodičnosti i slavenske emocije ispao najbolja formula za film, u kojem ipak nije ispala “balkanska žrtva”.

– Silno volim tu vrstu osobnog filma, ali lako ga je upropastiti ako se autor smatra previše važnim ili ako drugi ispadaju krivi za sve nesreće junaka. Zato sam se autoironično fokusirala na vlastite neuspjehe, i to je filmu omogućilo da postane duhovit – zaključuje autorica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije