Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. dani satire fadila hadžića

Svečano otvaranje: Identitluk

Foto: Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 13:43

"Identitluk", predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar je autorski projekt Tanje Miletić Oručević, Dragana Komadine i ansambla predstave. Na 45. Danima satire Fadila Hadžića gledat ćemo je 4. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Autorski projekt Identitluk nastaje prema motivima zbirke eseja Amina Maaloufa "U ime identiteta" i propituje što se događa kad se pojam identiteta opasnom zamjenom teza izjednačuje s pojmom pripadnosti, te zbog čega se upravo u toj identitetskoj zamci skrivaju začeci različitih ideoloških sukoba, pa i krvavih ratova. 

Humanistička misao Amina Maaloufa dala je tematski okvir, idejno polazište koje autorski tim predstave zajedno s glumačkim ansamblom pretvara u punokrvan kazališni materijal snažnog satiričkog naboja i otvorenoga kritičkog pogleda.  Zajedno s likovima predstave odlazimo na seminar o dijalogu i toleranciji koji je organizirala jedna međunarodna udruga. Tema seminara upravo je zbirka eseja Amina Maaloufa koju svatko od sudionika, zaplićući se u vlastite predrasude i predodžbe, iščitava na svoj način. Različite interpretacije Maaloufovih ideja postaju izvor scenskih napetosti, ali i komičnih situacija.

Prema riječima dramaturga predstave Dragana Komadine Identitluk na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus. Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira mostotvorno na mnogim razinama.

"Identitluk"

Petak 4. lipnja u 20 sati, kazalište Kerempuh

Redateljica: Tanja Miletić Oručević

Igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Jelena Kordić Kuret, Amela Kreso, Ivo Krešić, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović, Ivan Skoko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije