Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Mecija Clementa Crnčića

Slavonac koji je najbolje slikao krš Hrvatskog primorja

U Galeriji Klovicevi dvori odrzana je konferencija za medije povodom otvorenja retrospektivne izlozbe Mencija Clementa Crncica. Nakon konferencije izlozba se mogla pogledati. Petra Vugrinec autorica izlozbe Photo: Davor Visnjic/PIXSE
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
13.02.2016.
u 12:58

Autorica i kustosica izložbe koja se otvara 16. veljače je Petra Vugrinec, a koautori su Darija Alujević i Frano Dulibić.

Više od 25 godina čekalo se na novu retrospektivnu izložbu posvećenu jednom od naših velikana grafike i slikarstva Menciju Clementu Crnčiću. – Ovo je logičan nastavak rada Galerije Klovićevi dvori na retrospektivama pionira hrvatske moderne i na ovoj ćemo ga izložbi predstaviti sa 160-ak njegovih djela koja nisu postavljena kronološki, već se temelje na novom čitanju njegova opusa – rekla je autorica i kustosica izložbe Petra Vugrinec, a koautori su ove izložbe, koja se otvara 16. veljače, Darija Alujević i Frano Dulibić.

Crnčićevi su radovi skupljeni iz svih mogućih izvora, od privatnih kolekcija do muzeja i galerija iz inozemstva, a neki od njih nikada prije nisu izloženi, kao što su “Djevojčica” iz 1890. ili veduta prostora ispred zagrebačke katedrale koja se nalazi u predsjedničinu uredu, tako da ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se šira javnost upozna i s nekim manje poznatim dijelovima njegova širokog opusa.

Iako prije svega poznat kao jedan od utemeljitelja hrvatskog realističnog pejsažnog slikarstva i kao naš prvi dosljedno školovani grafičar, na izložbi će se moći uočiti i njegova sklonost simbolizmu i impresiji u različitim fazama njegova stvaralaštva, a autorica očekuje da će pogled na neke njegove ranije radove otkriti da kod njega postoji i senzibilitet za ljudsku figuru. – Iako Slavonac rodom, Crnčić je razvio posebnu sklonost prema krajoliku krša karakterističnog za Hrvatsko primorje, po čijim slikama je i najpoznatiji.

Ipak, njegovi kasniji radovi, kada više nije mogao toliko putovati, koji prikazuju gorski krajolik i slovenske Alpe, nisu ništa manje kvalitetni – tvrdi P. Vugrinec. Zajedno s pejsažima, najvažniji dio njegova opusa svakako čine i grafike, ali i karikature. – U doba kada kod nas nedostaje kvalitetnih karikaturista, osim možda Ferde Kovačevića, pojavljuje se Crnčić, koji donosi na domaću scenu duh suvremenosti, i u tom smislu daje izniman doprinos razvoju domaće karikature – poručio je Dulibić.

Uz njegova djela, bit će izložene fotografije i drugi materijalni dokumenti Crnčićeva života, koji će dati bolji uvid u bogat život ovog slikara, grafičara, suosnivača Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i utemeljitelja Grafičke zbirke NSK u Zagrebu kako bi bio što potpunije predstavljen javnosti, prema riječima P. Vugrinec, kao autor koji već više od jednog stoljeća ostaje u samom vrhu domaće likovne produkcije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije