Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena sezona hnk ivana pl. zajca

Parada plesnih minijatura predstavila je riječki ansambl kao živ organizam

Fanni Tutek Hajnal
04.10.2022.
u 09:10

HNK Ivan pl. Zajc baletnu sezonu otvorio premijerom baleta "TransParadoa". Reprizne izvedbe "TransParade" na programu su 7., 8., 13., 14. i 15. listopada

U jeku otvaranja novih kazališnih sezona, baletnu sezonu riječkog HNK Ivana pl. Zajca otvorila je protekli vikend premijera baleta "TransParada", zamišljenog kao presjek najboljih prošlosezonskih koreografija koje su oduševile publiku.

- Tom predstavom u biti govorimo i o našoj prošlosti i o našoj budućnosti kao ansambla. U prvom dijelu baletne večeri donosimo paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s "Rossini Cards" koreografa Maura Bigonzettija i iznenađujućim "Bolerom" s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Konstantno se kao ansambl razvijamo i transformiramo, a to je ono što fizički želimo izraziti i u drugom dijelu večeri s tri nove kreacije najznačajnijih koreografa današnjice poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera. "TransParada", dakle, balet je koji priča jedinstvenu priču o ansamblu riječkog Baleta kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta - kazala je o izvedbi ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar.

U izvedbi sudjeluje cijeli baletni ansambl, a prvi dio večeri čine isječak iz baleta "Rossini Cards" koreografa Maura Bigonzettija na glazbu Gioachina Rossinija, "Allegro" Maše Kolar na glazbu Ludwiga van Beethovena, duet iz "Odiseje" Waltera Matteinija i Ine Broeckx na glazbu Ólafura Arnaldsa te "Bolero" Andonisa Foniadakisa na čuvenu Ravelovu glazbu.

Drugi pak dio donosi tri nove koreografije: "N(u/o)minous" Ludmile Komkove na glazbu Daryla Griffitha, Olivera Davisa, Kerenze Peacock, Huwa Watkinsa, koreografa Nadava Zelnera i Bradleya Farmera, duet iz "Žar-ptice" Igora Stravinskog u koreografiji Marca Goeckea, te "Medium Rare" na glazbu turskog kantautora Kazima Koyuncua i tradicionalnu gregorijansku glazbu. Nakon premijerne izvedbe dodijeljene su i nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021./2022., a reprizne izvedbe "TransParade" na programu su i 7., 8., 13., 14. i 15. listopada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije