Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ovoga vikenda u Dokukinu KIC filmski ciklus Arhitektura i sjećanje donosi dokumentarce o reprezentativnim arhitektonskim zdanjima iz socijalističkog doba

Dokukinu KIC
Foto: Promo
1/33
04.11.2020.
u 09:56

Palača za narode, Centar, Dom boraca i Hotel Jugoslavija

Filmski ciklus Arhitektura i sjećanje od 6. do 8. studenog u Dokukinu KIC donosi dokumentarce o reprezentativnim arhitektonskim zdanjima koja predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Ciklus problematizira socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije te utjecaj arhitekture na društveno sjećanje i mentalne mape lokalnog stanovništva.

Foto: Arena Hospitality Group

Program u petak, 6. studenog u 19 h otvara hrvatska premijera bugarsko-njemačko-rumunjskog dokumentarca Palača za narode koji donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, Narodna palača kulture u Sofiji, Državno sveučilište u Moskvi, Palača parlamenta u Bukureštu, Palača Srbije u Beogradu i Palača republike u Berlinu jedinstveni su arhitektonski pothvati, nastali s mnogo hrabrosti i malo ludosti kao podsjetnik da je postojala nepobjediva moć i svijetla budućnost. Svaka je najviša, najveća, ima najveći sat na svijetu ili najnapredniju tehnologiju svog vremena - bile su to najslavnije građevine u vremenu kada je kolektivno dobro bilo glavna državna politika. Film bilježi njihovo stanje danas, gledano očima pojedinaca vezanih uz te zgrade - njihovih arhitekata, bivših i sadašnjih direktora, običnih ljudi koji su u njima radili. Nakon projekcije filma održat će se razgovor u kojem sudjeluju arhitekt Maroje Mrduljaš i urbana antropologinja Sonja Leboš.

Foto: Arena Hospitality Group

U nastavku programa gledamo nagrađivani eksperimentalni dokumentarac Centar Ivana Markovića, impresivnu vizualnu studiju Sava Centra u Novom Beogradu. Ovaj impozantni kongresni centar nekoć je ugošćivao konferencije MMF-a, Interpola te samita Pokreta nesvrstanih, a danas čeka na privatizaciju i komercijalnu rekonstrukciju. Autor prati radnike u rutinskom, ali predanom obavljanju poslova čišćenja i popravaka, pružajući istovremeno uvid u veličanstvenu unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost.

Foto: Arena Hospitality Group

U Domu boraca Ivan Ramljak minucioznim i elegičnim autorskim pristupom istražuje odnos ljudi, prostora i kolektivnog sjećanja. Dom boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije u Kumrovcu izgrađen je 1974. godine a početkom 1990-ih Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Arhitektonsko remek-djelo golemih proporcija sada sjedi samo i zaboravljeno na vrhu zagorskog brda. Od vandala i slučajnih prolaznika čuva ga tek grupica posvećenih ljudi.

Foto: Arena Hospitality Group

Posljednji naslov ciklusa je švicarski dokumentarac Hotel Jugoslavija koji govori o društvenom, političkom i ekonomskom razvoju socijalističke Jugoslavije, ali i razgradnji ideala na kojima su država i hotel bili postavljeni. Izgrađen 1969. u Novom Beogradu, Hotel Jugoslavija mitsko je mjesto - u svojim zlatnim vremenima najveći hotel na Balkanu, simbol bivše države te svjedok različitih političkih i društvenih mijena koje su oblikovale povijest zemlje - od Tita do Miloševića, od socijalizma do nacionalizma, od NATO-ova bombardiranja do korumpirane privatizacije 1990-ih i Arkanovih mafijaških pothvata. Švicarski redatelj Nicolas Wagnières tijekom deset godina - od 2005. do 2015. - dokumentirao je usud i rasap nekad glamuroznog hotela, te montirao te snimke s arhivskim materijalom i intervjuima. Spajajući intimno i političko, Hotel Jugoslavija osoban je i slojevit, ali nipošto i nostalgičan esej o raspadu Jugoslavije. Film je imao svjetsku premijeru na prestižnom Berlinaleu a 2018. godine proglašen je najboljim dokumentarcem Subversive Festivala.

Dokukino program donosi u suradnji sa SKD Prosvjeta Pododbor Zagreb.

Raspored projekcija u Dokukinu KIC dostupan je na internetskoj stranici www.dokukino.net. Ulaznice se mogu rezervirati upitom na email adresu info@dokukino.net ili pozivom na broj 095 / 757 4333 a mogu se preuzeti na dan projekcije, do 15 minuta prije početka filma.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije