Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi album mladog glazbenika

Osim što odlično pjeva, Filip Rudan očito ima i prirodan autorski impuls

Universal Music
05.02.2024.
u 17:54

Rudan se s albumom “Everyday View” predstavlja autorskim popom na odlično otpjevanom engleskom jeziku, a melodične pjesme nisu nimalo inferiorne zapadnoj produkciji tog tipa

Ovo vrijeme završetka četvrte sezone “The Voicea” dobra je prilika da se podsjetimo prvog albuma Filipa Rudana “Everyday View”, objavljenog krajem prošle godine, a snimljenog nakon što je Rudan završio drugi u finalu tog showa.

Kako krenuti dalje, pitanje je mnogih pjevača. Podsjetimo, bio je i u kombinacijama za novog pjevača Parnog valjka, ali sve su informacije iz diskografske kuće Universal Music Hrvatska govorile da se odlučio za autorsku karijeru i samostalan put. “Everyday View” profesionalno je napravljen pop-album s osam pjesama, među kojima je samo pjesma “Razine” otpjevana na hrvatskom jeziku. Sve ostale su na engleskom i jasno govore o namjeri inozemnog proboja uz podršku međunarodne diskografske kuće. Ono što je (naizgled) paradoksalno jest da pjesme na engleskom zvuče uvjerljivije, kao i da se radi o pop-materijalu koji bi najmanje mogao zanimati publiku i televizijske gledatelje “The Voicea”.

Kao da se radi o psihološkom crossoveru, Rudan se s “Everyday View” predstavlja autorskim popom na odlično otpjevanom engleskom jeziku, a melodične pjesme nisu nimalo inferiorne zapadnoj produkciji tog tipa. Domaća ekipa posložila je sve toliko svjetski da se čini kako Rudan i ne “puca” na domaće tržište. Rudan je autor pjesama, a aranžmane potpisuju Niko Nobilo, ujedno producent albuma, i Ivan Orešković, koji su i odsvirali većinu instrumenata. Odličan singl “He’s Not The One” nastao je u suradnji s aranžerom i koproducentom Hrvojem Domazetom, dok glazbu za naslovnu pjesmu potpisuje Sandro Šandro. Rudan se osim u pjevačkim zadacima pokazuje i kao odličan gitarist – izvrstan solo u “He’s Not The One” – a puno je i pratećih vokala, pogotovo zborskih u “He’s Not The One”.

Uglavnom, ekipni rad na temelju solidnog Rudanova autorskog materijala ovdje je izveden primjereno situaciji, a sad ostaje vidjeti koliko se u vrijeme interneta bez granica može uspjeti prodrijeti na inozemno tržište. Osim što odlično pjeva. Rudan očito ima i prirodan autorski impuls i pjesme koje ne otkrivaju nove istine, ali sasvim se fino uklapaju u današnju radiofoničnu produkciju.

Komentara 1

KA
Kaliopeka
13:49 06.02.2024.

Dobar osvrt! Najmanje što ovaj album prvijenac zaslužuje.🙂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije