Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top 10

Najbolji stripovi koje trebate čitati ovog ljeta

14.08.2021.
u 10:07

Najbolje naslove za ovo ljeto odabrao je strip entuzijast i izdavač Marko Šunjić.

1. Nesavladimir

Na domaćoj strip-sceni kronično nedostaje dječjih stripova. Ono malo postojeće domaće produkcije u raznim dječjim časopisima doslovno je desetkovano, a ni stranih naslova nema baš u nekom većem broju pa je tako ponuda dječjih stripova poprilično slaba. S druge strane, svi mi stripofili kukamo kako je publike sve manje, kako starimo, a nove klince stripovi baš toliko i ne zanimaju… Pa kako će ih zanimati ako im se ne ponudi nešto primjereno njihovu uzrastu što će ih privući i zbog čega će zavoljeti strip? Fibra je prije nekoliko godina pokrenula podetiketu Nika, namijenjenu upravo dječjim stripovima, u kojoj smo objavili dva dječja serijala, “Hildu” i “Višnjin dnevnik”, koji su odlično prihvaćeni. Ohrabreni tim uspjehom, nastavljamo dalje donositi nove kvalitetne naslove za klince i klinceze, a svakako bismo izdvojili “Nesavladimira”, naše novo izdanje koje samo što nije izašlo iz tiskare! Nesavladimir je djelo francuskog autora Pascala Jousselina o maskiranom superjunaku koji se bori protiv zločina i nepravde svake vrste jednom posebnom moći: moći stripa. Nesavladimir, naime, može po volji prolaziti kroz kadrove na stranici, pa i same stranice, i tako iz „budućnosti“ spriječiti zlikovce u njihovu naumu. „Nesavladimir“ je vrlo pametan, domišljat, zabavan i poučan strip koji će nasmijati i odrasle čitatelje, a ne samo najmlađu publiku, što je još jedna vrijedna vrlina. Nije ni čudo što je prošle godine na Sajmu knjiga za djecu u Bologni, najvećem i najvažnijem sajmu na svijetu, izabran za knjigu godine. A da stvari budu još bolje, pobrinuo se Darko Macan, koji ga je maestralno preveo!

Fibra 

scenarij i crtež Pascal Jousselin

21 x 29 cm, 94 stranice

130 kn

2. Maršal Bass

Arizona, 1875. Bivši rob, vojnik i skitnica, a sad farmer i obiteljski čovjek, River Bass postao je prvi crni zamjenik maršala Sjedinjenih Američkih Država. Značku je prihvatio u želji za poštovanjem i ravnopravnošću, ali je time naglavce zaronio u okrutnost svijeta. Priča o Riveru Bassu u konačnici je priča o vrlo usamljenom čovjeku. Polazeći od povijesnih osoba i činjenica, Darko Macan i Igor Kordej u “Maršalu Bassu” nalaze način da klasičnim motivima vesterna pristupe na svjež način. Macan i Kordej najveće su blago koje hrvatski strip trenutačno ima, a “Maršal Bass” njihov je hit serijal koji je postigao velik uspjeh u Francuskoj, gdje je izvorno objavljen, ali i širom Europe. Francusko strip-tržište jedno je od najvećih na svijetu, ali za razliku od crtača koji dolaze odasvud, scenaristi su gotovo isključivo uvijek domaći dečki. Darko Macan jedan je od šačice inozemnih suvremenih scenarista koji piše nekoliko uspješnih serijala za francuske izdavače, što dovoljno govori samo za sebe. Fibra je objavila svih šest dosad objavljenih epizoda u tri diptiha, a kao posebna poslastica uz svaku je knjigu poslužena i obilata porcija Kordejevih briljantnih ilustracija koje će vas podsjetiti zašto ga mnogi smatraju najvećim hrvatskim strip-crtačem svih vremena.

Fibra 

scenarij Darko Macan, crtež Igor Kordej

24 x 32 cm, 160 stranica

150 kn

3. Tornjevi Bois-Mauryja

Rani srednji vijek, jedanaesto stoljeće. Časni vitez Sir Aymar de Bois-Maury u životu ima samo jedan cilj: jednog dana opet ugledati tornjeve svog zamka Bois-Maury, iz kojeg je protjeran. Život će ga odvesti širom srednjovjekovne Europe pa sve do Palestine, doživjet će brojna iskušenja i nedaće, iskusit će najbolje i najgore od života, jad, nevolju, patnju i bol, ljubav, prijateljstvo, sreću i nadu… Hermann Huppen živa je legenda francusko-belgijskog, europskog i svjetskog stripa, autor slavnih serijala kao što Comanche, Bernard Prince i Jeremiah. Tornjevi Bois-Mauryja također spadaju među njegove najbolje radove, s tim da ovdje posebno do izražaja dolaze Hermannove najveće vrline: besprijekorno pripovijedanje i briljantan, virtuozan crtež. Strip-agent predstavlja ovaj klasik u luksuznom, trotomnom izdanju.

Strip-agent 

scenarij i crtež Hermann

21 x 28 cm, 480 stranica 

567 KN

4. Vojna

Sredina je 1991. godine, bratstvo i jedinstvo samo što nisu otišli u ropotarnicu povijesti, a mladići iz cijele Jugoslavije još uvijek zajedno služe vojni rok po vojarnama JNA razasutima diljem umiruće domovine. Zbog „izvanredne situacije“ u Hrvatskoj i Sloveniji sve jedinice JNA stavljene su u stanje pripravnosti, povijest se piše pred njihovim očima, a jedino što zanima tu gomilu jedva punoljetnih ročnika, naoružanih do zuba i nesvjesnih nadrealne situacije u kojoj su se zatekli, jest kako nadoknaditi izgubljenu vojničku godinu jednom kad odsluže svoje. Pozornica je postavljena, glumci su spremni. Radi li se o komediji ili tragediji? Teško je reći. No tako je uvijek kad na početku piše: temeljeno na istinitim događajima. Barbatus je nova domaća izdavačka kuća posvećena stripovima, a Vojna je njezin prvijenac. Domaći stripovi nasušno su potrebni, pogotovo kad su ovako dobri! Obavezno štivo!

Barbatus

scenarij i crtež Goran Duplančić

165 × 235 mm, 272 stranice

120 kn

5. More, More

Za dan na plaži treba se izboriti. Ustajanje zorom, prometne gužve, borba za nekoliko četvornih metara pijeska u neposrednoj blizini mora. Nijedna prepreka nije nepremostiva kad stigne sezona. Nesigurne majke u toplesu, skupljači kozica iz plićaka, sudionici natjecanja u izgradnji pješčanih skulptura, vikend-sportaši, nudisti i njihovi ljubimci. Svi oni naći će se na mjestu gdje nema obrane od znatiželjnih pogleda, gdje je vremenska prognoza glavna vijest, a plata morskih plodova obavezna narudžba. Ljetna plaža sadrži sve i podnosi sve... do plime. Osim Barbatusa, još se jedna mlada domaća izdavačka kuća pojavila ove godine i donijela nam tri izvrsna novovalna francuska stripa koja vam redom toplo preporučujem, a posebno „More, more!“ za ove vrele ljetne dane!

Sputnik

scenarij David Prudhomme, crtež Pascal Rabaté

22,5 x 29,5 cm, 122 stranice

140 kn

6. Mister No

Mister No jedan od omiljenih junaka slavne talijanske izdavačke kuće Sergo Bonelli Editore, čija izdanja uživaju veliku popularnost na našim prostorima već više od pedeset godina. Mister No prvi se put pojavio 1975. i odonda je stekao mnogo ljubitelja diljem svijeta zahvaljujući u prvom redu zanimljivom scenariju svoga tvorca Guida Nolitte (alias Sergia Bonellija), koji je inspiraciju za ove priče nalazio u svojim putovanjima Južnom Amerikom, džezu i filmovima pedesetih godina prošlog stoljeća. Mister No je simpatični pilot koji prevozi putnike diljem Južne Amerike i, naravno, pritom upada u brojne nevolje. Uvijek praznih džepova, uvijek spreman za dobru zabavu, djevojke i piće, Mister No je bio sve samo ne tipičan junak bez mane što je zasigurno doprinijelo njegovu šarmu i popularnosti. Strip je, kao i većina Bonelli produkcije, izvorno izlazio u crno-bijelom formatu, ali zadnje desetljeće Talijani su posvetili modernizaciji svog bogatog kataloga, pa su tako sve te stare crno-bijele epizode malo-pomalo obojane. Prvo Tex i Zagor pa Dylan Dog, a evo, sad je došao i red na Mister Noa. Izdavačka kuća Libellus u Hrvatskoj već gotovo dvadeset godina vrijedno objavljuje, između ostalih, junake iz Bonellijeve ergele u vrlo kvalitetnim, kolekcionarskim izdanjima, pa bi se tako uskoro u prodaji trebale naći i prve dvije knjige u kojima će biti, prvi put kod nas, objavljeno prvih šest epizode našeg pilota u boji. 

Libellus

scenarij Guido Nolitta, crtež Gallieno Ferri i Franco Donatelli 

17 x 24 cm, 292 stranice

260 kn

 

7. Tišina slavuja

Mladi Takeo, pripadnik kršćanske sekte Skrivenih u feudalnom Japanu, sam je sebe osudio na smrt kad je, nakon pokolja obitelji, s konja zbacio bešćutnog gospodara Iidu Samua. Zbog te će ga uvrede krvoločni klan Tohana proganjati dok ga ne ubiju. Takeo sklonište pronalazi kod gospodara Shigerua koji, nakon što su Tohani porazili njegov klan Otori, snuje osvetu. Dok Shigeru uvježbava Takeoa za osvetu Iidi Samuu, obojica otkrivaju kako mladić posjeduje natprirodne moći koje upućuju na to da je njegovo podrijetlo puno misterioznije nego li je itko mogao pomisliti. “Tišina slavuja” uzbudljiva je stripovana adaptacija romana poznate Lian Hearn, prvog iz serijala knjiga o Klanu Otori, što ga je likovno impresivno oslikao Benjamin Bachelier, koji se sa scenaristom Melchiorom već proslavio prilagodivši roman “Veliki Gatsby” mediju stripa.

Bookglobe

scenarij Stéphane Melchior (po romanu Lian Hern), crtež Benjamin Bachelier

19.5 x 26,5 cm, 92 stranice

109 kn

8. Adolf

Groblje u suvremenom Izraelu posjećuje neobičan gost. Sohei Toge, postariji gospodin iz Japana, bivši novinski dopisnik, polaže buket cvijeća na grob izvjesnog Adolfa Kamila, zaključujući zadnje poglavlje priče o tri Adolfa: Kamilu, Židovu odraslom u Kobeu u Japanu, sinu pekara; Kaufmannu, sinu jedincu njemačkog konzula namještenog u tom lučkom gradu i njegove žene Japanke; i Führeru, s kojim je dalekoistočna nacija dijelila ciljeve. A njihova priča počinje 1936. kada Toge odlazi u Berlin izvještavati s Olimpijskih igara. U Berlinu studira i njegov brat Isao, koji se želi naći s njim kako bi mu predao iznimno važne dokumente vezane za Adolfa Hitlera, o kojima može ovisiti sudbina Njemačke, ali i cijelog svijeta. Međutim, Sohei kasni na sastanak i pronalazi brata mrtvog. Da stvar bude čudnija, vlasti ne pokazuju nikakav interes za otkrivanje krivca i ponašaju se kao da Isao nikad nije ni postojao. Sohei pokreće vlastitu istragu i otkriva da je brat tajanstvene dokumente ipak uspio poslati u Japan... Izvorno objavljen osamdesetih godina prošlog stoljeća u nastavcima u časopisu Tjedni Bunshun, Adolf predstavlja magnum opus posljednjeg desetljeća velike karijere majstora stripa Osamua Tezuke, autora kojeg u Japanu smatraju bogom mange. 

Fibra

scenarij i crtež Osamu Tezuka

15 x 21 cm, 400 stranica

120 kn

9. Čudesni

1994. Čudesni su zapanjenim čitateljima dali jedan sa - svim novi pogled na junake Marvelova univerzuma. Bila je to krasna posveta tzv. Kući ideja od Kurta Busieka, darovitog scenarista s enciklopedijskim poznavanjem strip-povijesti, te Alexa Rossa, mladog ilustratora kojem je bilo suđeno postati zvijezda ovog medija. Dvadeset i pet godina poslije Busiekov pronicljivi scenarij i Rossove pre - krasno oslikane stranice spajaju se u priču koja je i dan-da - nas jednako impresivna kao što je bila i kada je prvi put objavljena. Svjedočite dobu rađanja Čudesnih kroz leću fotoreportera Phila Sheldona – od prvog pojavljivanja androida Human Torcha, preko okršaja Fantastične četvorke s Galactusom pa sve do pogibije Gwen Stacy, prve Spider-Manove ljubavi. A uz to Busiek i Ross, u svom dugo očekivanom povratku Čudesnima, Phila Sheldona upoznaju s najpoznatijom po - stavom legendarnih X-Mena! Revolucionaran i originalan serijal skupljen je prvi put uz novi epilog i s iscrpnim fusnotama koje daju odličan uvid u kreativan proces i njegove tvorce! Tu je i galerija dodatnih naslovnica u povodu 25. godišnjice objavljivanja, a koja ne uključuje samo Rossove ilustracije nego i one drugih vrhun - skih crtača – uz još mnogo posebnih dodataka. Neizostavno štivo za sve ljubitelje Marvela i općenito su - perjunaka u već uobičajeno impresivnom Fibrinu izdanju

Fibra

scenarij Kurt Busiek, crtež Alex Ross

21 x 32 cm, 416 stranica

250 kn

10. Ubij ili umri

Dylan je bio sasvim običan student sa sasvim običnim studentskim brigama i problemima sve dok jedne noći nije čuo kako Kira, cura u koju je zaljubljen, govori svom deč - ku, njegovu cimeru Masonu, kako joj ga je žao. Spo - znaja da ga cura koju voli sažalijeva bila je kap koja je prelila čašu i Dylan je odlučio okončati svoj patetičan, mizeran život. Odabrao je skočiti sa šestog kata, što bi inače bilo sasvim dovoljno da se ovaj put nije dogo - dilo čudo. Pri skoku se zapleo o uže za vješanje rublja, zatim umotao u neki stari sag koji je ondje visio još od osamdeset i neke i ljosnuo na snijeg sav natučen i modar, ali živ. Sam Bog ga je spasio te večeri, nema druge. Ali, na Dylanovu nesreću, nije Bog, nego demon koji za Dylanov život zauzvrat traži rentu. Svakog mjeseca Dylan mora ubiti neku osobu koja to zaista zaslužuje ili će on sam umrijeti. Jednostavna priča o maskiranom ubojici zamišljena kao surovi šund-triler na kraju je ispala punokrvni, slojevito napisan i zarazan crtani roman koji vas tjera da grozničavo okreće stranicu za stranicom, idealno za spore, ljetne dane

Fibra

scenarij Ed Brubaker, crtež Sean Phillips

24 x 32 cm, 624 stranice

350 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije