Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. dani satire fadila hadžića

Mladen Kerstner i Boris Svrtan: Gruntovčani

Foto: Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 14:24

Predstava "Gruntovčani" Satiričkog kazališta Kerempuh autora Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana na 45. Danima Satire Fadila Hadžića igra u petak 11. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Kerempuhovi Gruntovčani nastali su prema motivima komedije Weekend u Gruntovcu Martina Kerstnera i Golikova i Kerstnerova televizijskog remek-djela koje od svog prvog prikazivanja 1975. godine, preko brojnih repriza ne prestaje oduševljavati brojne naraštaje gledatelja.

Gruntovčani su istovremeno i posveta jednoj od najboljih hrvatskih serija svih vremena, ali i punokrvna, suvremena satira društva koje se nije riješilo boljki prošlosti, nego ih je samo odjenulo u novo ruho. Adaptacija Borisa Svrtana, koja nadopisuje Kerstnerov dramski tekst, Gruntovčane pretvara u naše suvremenike. Dudek, Regica, Presvetli, Martin, Cinober, Matula, Babica, Besni, Gretica i ostali i dalje žive u svom mirnom Gruntovcu, no izazovi s kojima se susreću pripadaju našem vremenu, vremenu surovog kapitalizma koji će poremetiti mirnoću njihova seoskog života i izvući na vidjelo pohlepu, lukavost, licemjerje i bezdušnost suvremenog doba. Državna tajnica Marina Puvalo koja u Gruntovec dolazi s idejom o gradnji spojnice na europski koridor i velike tvornice koja bi navodno trebala mnogima osigurati poslove, unijet će u živote Gruntovčana nemir i otvoriti vrata različitim spletkama u kojima Dudek kao predstavnik dobrodušnog, naivnog, ali čistog čovjeka ostaje sam na vjetrometini političkih manipulacija i osobnih interesa, ismijan zbog svojeg idealizma i dobrote.

Kerstnerovi Gruntovčani bili su ogledalo tadašnjeg društva, a Svrtanovi su ogledalo ovog društva u kojem živimo danas.

Gruntovčani

Petak 11. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

 

Redatelji: Boris Svrtan i Rajko Minković 

Igraju: Matija Šakoronja , Sanja Hrenar, Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Maja Posavec, Boris Svrtan, Anita Matić Delić, Nina Erak Svrtan, Filip Detelić, Ines Bojanić, Ornela Vištica, Luka Petrušić, Karlo Mlinar, Ivica Zadro

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije