Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rock&off

Mlade hrvatske glazbene nade nakon preduge koncertne pauze kreću na turneju

Marko Prpic/PIXSELL
28.06.2021.
u 15:42

Platforma Rock&OFF organizirala je turneju dosadašnjih dobitnika i nominiranih za nagradu "Veliki prasa" po manjim gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

Proteklih godinu dana kada su zbog pandemije koronavirusa glazbenici prvi ostali bez posla vjerojatno je bilo najteže mlađim pop i rock-imenima. Mnogi započeti projekti realizirani su bez predstavljanja publici, jer koncerata nije bilo ili ih je bilo vrlo malo. Ali je zato bilo sjajnih domaćih albuma i singlova koji su pokazali da se marljivo radilo u samoizolaciji po tonskim studijima i prostorijama za vježbanje. Čitava ta aktualna scena predstavljena je na trećoj dodjeli nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&OFF 4. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture.

U vremenu kada su koncerti uživo bili misaona imenica i pusta želja koju je zbog pandemije koronavirusa bilo nemoguća realizirati, u Tvornici su nastupili nominirani Alejuandro Buendija, Boris Štok, Je Veux, Mark Mrakovčić, Nika Turković, One Possible Option i Zvjezdan Ružić, te Irena Žilić i BluVinil na lokaciji vrha zagrebačkog nebodera. Svi skupa putem Iskonova streaminga došli su do zainteresirane publike, dok je sjajna atmosfera u Tvornici – usprkos epidemioloških mjera i smanjenog broja “publike” koju su činili sami glazbenici i novinari – te večeri iznenada podsjetila na staro normalno. Primjerice, Alejuandro Buendija (Saša Antić iz TBF-a) na završetku dodjela nagrada s pratećim je bendom umjesto planirane jedne pjesme izveo tri, na velikoj raskošno uređenoj pozornici, što je simbolično pokazalo kolika je bila glad za svirkama uživo i među glazbenicima i među publikom. Poslužimo li se rječnikom aktualnog Europskog nogometnog prvenstva, u produžecima ovogodišnje koncertne utakmice odigrane u nemogućim uvjetima, platforma Rock&OFF na početku ljeta organizirala je turneju dosadašnjih dobitnika i nominiranih za nagradu “Veliki prasak” po manjim gradovima i mjestima u kojima je glazbenicima još teže organizirati nastupe, a publika rjeđe od one u velikim gradovima može provjeriti kako na sceni zvuče najzanimljivija mlađa i kvalitetna novija imena.

Iako je isprva planirano šest zajedničkih koncerata s Rezervama, J.R. Augustom i Je Veux (Željka Veverec) – dobitnicima nagrade “Veliki prasak” u tri prethodne sezone dodjele nagrada – zbog privatnih razloga Rezerve nisu mogle na put, pa su se dvojcu J.R. August i Je Veux pridružili Ogenj, The Siids, BluVinil i Aklea Neon, svi odreda nominirani za spomenutu nagradu. Mini-turneja započela je ovog petka i subote u Đakovu i Kutini gdje su nastupili Je Veux i Ogenj i Je Veux i The Siids, a nastavlja se 2. srpnja u Jelsi (Ljetno kino) kamo dolaze J.R. August i BluVinil, 3. srpnja u Kninu (Klub A3) nastupima J.R. Augusta i Aklee Neon, te završava 5. srpnja u samoborskom Bunkeru i 9. srpnja u Umagu (American Bar), s koncertima Je Veux i J.R. Augusta.

– Ideja ove turneje je omogućiti mladim glazbenim nadama da napokon zasviraju te se ujedno predstave publici diljem Hrvatske, da se klubovima i gradovima koji ustrajno podupiru rock&off glazbu omogući novi glazbeni program te da se publici u navedenim gradovima omogući pristup kvalitetnoj domaćoj glazbi uživo – objasnio je voditelj projekta Davor Drezga.

Cijena ulaznice za svaki koncert iznosit će maksimalno 30 kuna, pri čemu sav prihod ostaje klubovima u kojima se koncerti održavaju. Na tragu ranije ovogodišnje akcije “Jer svirati se mora” za pokroviteljstvo ljetne mini-turneje zaslužni su Ministarstvo kulture i medija RH, glavni sponzor Rock&OFF-a Iskon, pokretač nagrade Hrvatsko društvo skladatelja i organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez. Valja se podsjetiti da je Rock&OFF platforma do sada iznjedrila nekoliko stalnih projekata koji između godišnjih dodjela nagrada u veljači nastoje afirmirati suvremenu domaću scenu i progurati je do što šireg kruga publike, slušatelja i medija.

Primjerice, Rock&OFF internet radio bez reklama svaki dan u tjednu, 24 sata dnevno, emitira isključivo najzanimljiviju domaću glazbu svih žanrova, uključujući i neke specijalizirane glazbene emisije. Platforma Skener donosi presjek svih glazbenih izdanja i koncerata po mjesecima, na velikom Rock&OFF pub-kvizu u suradnji s Iskonom do sada je sudjelovalo oko dvije tisuće kvizaša, a sve je kulminiralo privatnim koncertom Vojka V za pobjednički tim. Platforma Rock&OFF organizirala je i “Malu školu Rock&OFF novinarstva” na kojoj je sudjelovalo dvanaest mladih novinarki i novinara, od kojih se pet nastavilo aktivno baviti glazbenim novinarstvom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije