Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi album Mayalesa

Zašto još nisu komercijalni u domovini, do danas mi nije jasno!

Mayales
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
25.06.2021.
u 08:45

Najbolji sinovi domovine, Mayales, objavili su album “Domovina”. Sve ono što je napisano o bendu Mayales, a redom su to bili hvalospjevi, moglo bi se s nekim modifikacijama prepisati i za “Domovinu”

Najbolji sinovi domovine, Mayales, objavili su album “Domovina”. Iako je riječ o njihovu četvrtom albumu, on zapravo zatvara trilogiju koju čine povratnički “2” i “Simbol za Sunce”.

Naziv “Domovina” je simbolika prema onome što bi ta domovina mogla i trebala biti u stvarnom i umjetničkom smislu. Jer, ova ploča definitivno ne zvuči kao “domovinska glazba” kakva se kod nas troši. Sve ono što je napisano o bendu Mayales, a redom su to bili hvalospjevi, moglo bi se s nekim modifikacijama prepisati i za “Domovinu”. U uvodnoj “Hoćemo svoj film” vječni se utjecaji Beatlesa iz psihodelične 1967. spajaju s Flaming Lips, gitaristički uvod u “Nema me ovdje” kao da je s albuma Suedea, a gitarski uvod u “Dolje Down” veže soul psihodeliju šezdesetih u jednostavnu pjesmu kakva je za U2 bila “Angel of Harlem”.

“Stop” me ironičnim tekstom i dojmom nevjerojatno podsjeća na još jedne pionire napredne domovinske glazbe, Buldožere s Markom Breceljem. Hipnotična šestminutna “Divlje pastrve” dolazi s gitarističkim krešendom, a “Sinovi” su retro psihodelična vožnja, a Petar Beluhan stihovima “Dobar dan, što si nam spremila, milena domovina” i “Daj, daj, daj, kruh mi daj, da umrem u miru” otprilike daje drušvene koordinate. No treba napomenuti da Mayales ni izbliza nisu angažirani bend, oni samo konstatiraju zatečeno stanje.

“Dupli svijet” još je jedna od pjesama u kojoj sjajni gitarist Vlado Mirčeta vodi priču rifom koji bi (opet) mogao biti i na albumu Suede. Singl “Još jedan krug” plesna je funk-pop poslastica sa sjajno orkestriranim gitarama i melodijom za potencijalni hit, samo kad bi u domovini masovnije voljeli ovakvu glazbu. “Montreal” donosi duet s Mary May, a “Koliko je stvari ostalo” u duetu Beluhana i Aljoše Šerića, pak, neodoljivo doziva u sjećanje akustični folk Pink Floyda s albuma “Meddle”. Naslovima “Vilo od postelja” i “Adio galioti” završava ambiciozni niz od 12 pjesama u produkciji Jure Ferine i Pavla Miholjevića.

Nema tu krađe, nema posuđivanja, riječ je o prirodnom nastavku nekih postavki koje vrijede u svijetu. Zašto, Mayales još uvijek nisu komercijalni u domovini, do danas mi nije jasno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije