Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Svijet u kojem su muškarci uvjereni da su dobili pravo na ženu – kućanicu

Peti roman o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu iz pera Roberta Galbraitha, aliasa J.K. Rowling.
05. travnja 2021. u 10:23 2 komentara 984 prikaza
Foto: Arhiva Mozaik knjiga

        Što priča dalje odmiče, postaje sve bolja. Objavljen je peti roman o karizmatičnom privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, bivšem vojnom istražitelju koji je u ratu ostao bez potkoljenice. Roman je to koji se protegnuo na čak 967 stranica, prvi u kojem se ovaj vješti istražitelj i njegova lijepa pomoćnica bave starim neriješenim slučajem nestanka liječnice kojoj se prije 40 godina u petominutnom hodu od ordinacije do puba izgubio svaki trag.

Nova knjiga: Kate Elizabeth Russell “Vanessa moja crna” Nazovimo to pravim imenom – silovanje, nema ljubavi koja kao žrtvu traži cijeli život

I da, “Nemirna krv” (Mozaik knjiga, urednik Zoran Maljković, prijevod Mirna Čubranić, 179 kuna) najbolji je roman iz ovog sad već slavnog serijala koji potpisuje Robert Galbraith, što je pseudonim pod kojim krimiće piše J. K. Rowling, britanska literarna čudotvorka koja je stvorila Harryja Pottera i uz knjige privezala milijune mladih diljem svijeta.

I njezini krimići su kvalitetno štivo, pisani po svim pravilima žanra i doista nude čitalački užitak jer ih je teško prestati “gutati”, baš kao što se ni jedan čitatelj(ica) neće olako odreći uporne nade da će se između glavnih junaka ipak dogoditi mnogo toga više od poslovne suradnje. No ovaj se roman izdvaja kvalitetom jer u njemu autorica progovara o mržnji prema ženama, predrasudama kojih se do dana današnjeg nismo u potpunosti riješili.

Nova knjiga: Sally Rooney "Normalni ljudi" Zaljubili ste se u “Normalne ljude”? Serija je sjajna, ali roman je ipak sto puta bolji

Ona opisuje ne tako davna vremena (u srcu Londona, a ne na Balkanu), i svijet kakav je bio 1974. godine. Svijet u kojem se liječnicama spočitavalo da nisu dovoljno ženstvene, svijet u kojem su muškarci bili uvjereni kako vjenčanim prstenom dobivaju pravo na ženu - kućanicu... Tu društvenu klimu Rowling vješto isprepliće s praznovjerjem. Naime, prvi policijski istražitelj koji je pokušao dokučiti što se dogodilo nesretnoj liječnici zbog bolesti i sloma živaca slučaj je rješavao uz pomoć astrologije, tarota..., čime je pridonio da se policija svega toga jednostavno željela riješiti. Na užas onih koji su ostali bez bilo kakvih (a kamoli pravih) odgovora, tako da je ovo i roman koji dokazuje da za istinu nikada nije prekasno. Kao ni za olakšanje koje ona donosi, čak i kada ide rukom pod ruku s dubokom tugom.     

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Avatar Osvetnik Εrnesta Fulira
    Osvetnik Εrnesta Fulira:

    1974. je svijet bio nemjerljivo bolje mjesto nego danas. Obitelji su bile skladnije i sretnije. Ljudi su bili fokusirani jedni na druge. Nije bilo interneta. Tv je imao 2 programa. Druzili smo se i zabavljali jedni s drugima, isli u ... prikaži još! posjete obitelji i prijateljima. Djeca su bila sretnija. Majke su bile sretnije. Ocevi su bili sretniji. Gripa se zvala gripa, a prehlada se zvala prehlada. Jeli smo slatko, masno i ljuto. Pili smo gazirane sokove i svi smo prezivjeli. Nitko nije njurgao i “propitkivao” svoju ulogu. Svi su prihvacali svoj dio odgovornosti.

  • Avatar Malazan
    Malazan:

    Nagovaram se pročitati nešto iz njenog novog opusa. Sve me strah da će biti bezveze....