Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident u kastvu

Kontroverzni župnik Jurčević zabranio izložbu zbog 'golotinje'

kastav zupnik
Foto: www.kastav-crkva
1/3
22.06.2013.
u 21:36

I malo dijete zna da gole ženske ne mogu biti izložene u kapelici Sv. Trojice. Jesu li oni normalni?, kaže župnik

Kastavski župnik Franjo Jurčević skinuo je sa zida i sakrio od pogleda umjetničke autoportrete triju umjetnica Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, postavljene u Galeriji Sv. Trojice, užasnut "golotinjom" izloženom u katoličkoj kapelici, zapravo službenom galerijskom prostoru Republike Hrvatske, piše Novi list. U udruzi KKL, organizatoru Kastafskog kulturnog leta podjednako su užasnuti činom cenzure kastavskog župnika. Najavljuju da će u potpunosti odustati od izložbi u prostoru Galerije Sv. Trojice, podignute u 15. stoljeću, kao dvorske crkve tada vladajuće obitelji Walsea, sad zaštićenom spomeniku kulture.

>>Župnik iz Kastva: Homoseksualci su izbatinani od majke prirode

Zajednička izložba triju umjetnica »Ženski autoportreti – upisivanje tijela« otvorena je u utorak u sklopu izložbenog programa KKL-a. Župnik Jurčević tad je pogledao izložbu i očito mu se nije svidjela. Kako za Novi list kaže tajnik udruge KKL Renato Stanković, župniku je posebno zasmetao umjetnički autoportret umjetnice Marije Koruga, na kojem se vidi obnaženi gornji dio tijela, uključujući grudi. No, to je umjetnički prikaz, ističe Stanković, dodajući da je ovo velika sramota za KKL. Napominje da su u KKL-u htjeli izgladiti cijelu situaciju sa župnikom i vidjeti što se može napraviti, jer u interesu im je da se izložbe nastave.

Unatoč pokušajima organizatora da smire situaciju, Jurčević je ušao u prostor, okrenuo sve umjetnine prema zidu obrnuto, tako da su skrivene od pogleda i izdao ultimatum KKL-u da sve slike maknu do petka u 21 sat, ili će ih u subotu ujutro naći pobacane na Trgu Lokvina ispred Galerije.

>>Kastavski župnik osuđen zbog diskriminacije homoseksualaca

– I malo dijete zna da gole ženske ne mogu biti izložene u kapelici Sv. Trojice. Jesu li oni normalni? Onaj koji je to odobrio i postavio mene nije pitao za odobrenje. Neka nađu neki drugi prostor koji je pogodan za te spodobe. Neka te glupe umjetnice to stave u kupleraj ili u svoje spavaće sobe, a ne u kapelicu. Rekao sam im to odmah u utorak, upozoravao ih sve ove dane i jučer popodne nisam imao drugo izbora nego okrenuti te šporkarije. Dobili su rok i čekam da maknu slike. Mada, tu sprdnju što je izložena sigurno ne bi primili ni na smetlištu Marišćina, kaže župnik Jurčević.

Umjetnica Marija Koruga pak kaže: – Generalno, bez panike, to je samo slika.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije