Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska lijepa knjiga

Knjiga o Toši Dabcu ide na natječaj dizajna u Leipzigu

Foto: Mario Krištofić
23.01.2023.
u 12:07

Na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za 2022. odabrano je 18 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga koje će sudjelovati na međunarodnom natječaju i izložbi Best Book Design from all over the World tijekom Sajma knjiga u Leipzigu te na izložbi Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu

Monografija "Tošo Dabac, umjetnik svojeg vremena – kritičko čitanje" autorice Ive Prosoli proglašena je jednom od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga na natječaju Hrvatska lijepa knjiga koji organizira NSK u Zagrebu. Dizajn i likovno-grafičko oblikovanje knjige potpisuju Sanja Bachrach Krištofić i Tessa Bachrach Krištofić, a zajednički su je objavili Školska knjiga i MUO u biblioteci Tesoro.

Kako je nastala ideja za korice knjige koja se naslanja na teorijsko čitanje Ive Prosoli i kadriranje fotografije velikog Toše Dabca, objasnila je Sanja Bachrach Krištofić:

– Dabac se istom fotografijom znao koristiti više puta, u različitom kontekstu, drukčije kadriranom ili okrenutom u odnosu prema negativu. Smatrao je da je fotografija gotova tek nakon njegove odluke kakav kadar želi. Zato je na unutrašnjosti prednjih i zadnjih korica otisnuta ista fotografija kod koje se na izrezu naslovnice vidi jedan, a na stražnjoj strani drugi dio iste fotografije. Dizajnerice su i dodatno kazale kako vizualno dizajn prati precizan i faktografski pristup temi autorice. Oblikovanje monografije karakterizira nenametljiv stil s naglaskom na plavoj boji kao poveznici s lokacijom na kojoj je umjetnik radio – gradom Zagrebom. Kroz knjigu se k tome, od naslova do navigacije, proteže tipografija Brenner monospace koja idejno naglašava i vizualno dopunjuje pisanu riječ.

Inače, ta opsežna i znanstveno utemeljena monografija Ive Prosoli nastajala je godinama, kao autoričina proširena doktorska disertacija. Radeći na njoj, iščitala je i koristila svu postojeću literaturu o Dabcu i istražujući učila o domaćoj i o svjetskoj fotografiji pa je otkrila dosad nepoznate činjenice o tom, kako mu laskaju, najvažnijem hrvatskom fotografu, primjerice da je bio i odličan fotoreporter pa čak i filmski redatelj.

Foto: Mario Krištofić

Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2022. pristiglo je 175 izdanja od kojih je prosudbeno povjerenstvo, u čijem su sastavu akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev i izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izabralo njih 18. Najljepše oblikovane hrvatske knjige sudjelovat će na međunarodnom natječaju i izložbi Best Book Design from all over the World koja će se održati tijekom Sajma knjiga u Leipzigu te na izložbi Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije