Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica autora

Klaićev rječnik je ‘ona knjiga’ koju baš morate imati

Klaić Rječnik stranih riječi
Foto: Wikimedia Commons
1/2
05.03.2014.
u 09:19

Rječnik stranih riječi objavljen je još 1951., a posljednje izdanje 2012. Riječ je o jednoj od najpopularnijih knjiga hrvatske kulture. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska priređuju dvodnevni stručni skup o Bratoljubu Klaiću

Po mnogim mišljenjima, tri su se knjige našle u većini hrvatskih domova. To su “Razgovor ugodni” Andrije Kačića Miošića, Biblija i Rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića.

Obilježavajući trideset (točnije trideset i jednu) godina od Klaićeve smrti, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Matica hrvatska 6. i 7. ožujka organiziraju stručni skup o djelu tog istaknutog jezikoslovca i prevoditelja. Adolf Bratoljub Klaić rođen je 27. kolovoza 1909. u Bizovcu, a umro u Zagrebu 2. ožujka 1983. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, a u istom je gradu diplomirao na Filozofskom fakultetu jugoslavistiku te češki i njemački jezik.

Foto: Wikimedia Commons

Trideset godina predavao je hrvatski jezik i scenski govor na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu (danas ADU). Za Drugog svjetskog rata bio je među priređivačima pravopisnog priručnika Koriensko pisanje, a jedan je od autora Hrvatskog pravopisa iz 1944. No najpoznatiji je po Rječniku stranih riječi čije je prvo izdanje objavljeno još 1951., a posljednje, dopunjeno i osvježeno 2012. u izdanju Školske knjige. Riječ je o jednoj od najpopularnijih knjiga hrvatske kulture u kojoj se Klaić suvereno bavio osjetljivim pitanjem tuđica.

Dvodnevni skup u Zagrebu imat će tri cjeline. Prva je Klaić kao leksikograf i pravopisac, potom Klaić kao dijalektolog i akcentolog, a treća će se baviti odnosom Klaića i književnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije