Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Judita Franković Brdar kao seksualno gladna božica

Judita Franković Brdar zablistala je kao seksualno gladna božica u "Titonu", novom autorskom projektu Vlatke Vorkapić koji je praizveden u Teatru na Trešnjevci
18. prosinca 2018. u 11:31 1 komentara 2104 prikaza
Predstava "Titon"
Foto: Žarko Bašić/PIXELL
Pogledajte galeriju 1/3

Juditu Franković Brdar kao grčku božicu zore ili praskozorja Eoju ili Eju kazališnim je gledateljima priuštila redateljica Vlatka Vorkapić u svom novom autorskom projektu “Titon” iza kojeg stoje teatar Erato i Teatar na Trešnjevci gdje je predstava i praizvedena.

Tri generacije ljubavnika

Judita Franković Brdar zablistala je kao seksualno gladna božica koju fizička strast prema mladom i lijepom Titonu natjera da od Zeusa izmoli vječni život za ljepotana, kojeg, usput rečeno, o tome ništa nije pitala. A kada mladi Titon počne starjeti, Eoja shvaća da je napravila grubu grešku: od Zeusa je trebala zatražiti ne samo da Titon bude vječno živ nego i vječno mlad. Jer što će joj lijepoj i poželjnoj čangrizavi i nemoćni starac čiju vječnost mora svakodnevno trpjeti.

Vlatka Vorkapić od jedne tipične poučne grčke mitološke minijature, a uz pomoć glumačkih improvizacija stvorila je atraktivnu i složenu predstavu u kojoj je scenski doista raskošnoj i gotovo do kraja razgolićenoj Juditi Franković Brdar suprotstavila tri dobno raznolika muškarca. Mladi glumac Mario Braić je mladi, bezbrižni i lakovjerni Titon u naponu svoje tjelesne snage, iskusni Vladimir Posavec-Tušek je još uvijek dobrodržeći zreli Titon koji, doduše, počinje polagano sumnjati u svoju sudbinu, dok je jedan od hrvatskih glumačkih nestora Žarko Potočnjak upravo veličanstven u svojoj ulozi onemoćalog starca čije rečenične slapove ne može zaustaviti ni zanosna božica jutarnjeg rumenila.

Titon U nedjelju Autorski projekt Vlatke Vorkapić "Titon" premijerno u Centru za kulturu Trešnjevka Jurita Franković kratkotrajni bljesak Gluma nije glamur, već Sizifov posao

Tema stare ljudske čežnje

Šetajući se kroz razne kazališne forme, u rasponu od farse i burleske do tragikomedije i melodrame, Vlatka Vorkapić je uz nezaobilaznu podršku i intelektualni angažman glumaca iskrojila vizualno snažnu predstavu koja publici nudi sjajan i oštrouman dramski tekst, ali i obilje glumačkih intervencija, te napose požrtvovni i ambiciozni scenski pokret za koji je zaslužan ansambl predstave. Povremena dnevnopolitička aluzivnost nekih glumačkih replika ne remeti dostojanstvenu dekonkstrukciju one stare i privlačne ljudske čežnje ne samo za vječnom mladošću nego i za savršenom fizičkom ljepotom, koju je naša civilizacija itekako baštinila baš od antičke Grčke. Dojmljivosti predstave, koja bi, doduše, mogla izdržati i ponešto brži tempo, bitno je pridonijela i glazba Stanislava Kovačića, a efektan je i plakat predstave s fotografijom Jasenka Rasola.

Judita i Marko SRETNA GLUMICA Judita Franković u tajnosti se udala za dugogodišnjeg dečka
krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Danijel2:

    Zadatak jedinke je preživjeti i razmnožiti se. Da li je to nešto novo? Igranje na kartu seksualnosti (razmnožavanja) uvijek će naići na interes.