Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri jubileja Alfija Kabilja

"Jalta, Jalta" je aktualna jer svijet se opet dijeli, a i bomba nalikuje ovoj zagrebačkoj

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
25.03.2022.
u 11:40

Radio sam s mnogima i svi su bili sjajni. Samo ću četiri spomenuti, abecednim redom: Radojka, Kićo, Tereza i Vice Vukov, rekao nam je energični maestro, koji je u kazalištu Komedija imao čak 1357 izvedbi!

Popularna zagrebačka Komedija u subotu i ponedjeljak s dva će svečana koncerta proslaviti čak tri jubileja najpoznatijeg hrvatskog autora mjuzikla Alfija Kabilja. Energični maestro slavi šezdesetu obljetnicu umjetničkog rada, osamdeset i peti rođendan (doduše u prosincu lani proslavio je osamdeset i šesti rođendan) te pedesetu obljetnicu svojega najpoznatijeg djela, mjuzikla "Jalta, Jalta", koji je i zaštitni znak Komedije, ali i Zagrebačke škole mjuzikla.

S proslavom se malo kasni zbog koronske pošasti (ali i potresa, koji su oštetili zgradu kaptolskog kazališta), ali Komedija nije zaboravila svojeg najigranijeg glazbenog autora. Uostalom, pedantni glazbeni kritičar Davor Schopf izračunao je da je Alfi Kabiljo u kazalištu Komedija dosad ostvario čak 1357 izvedbe, što je broj koji dvostruko premašuje izvedbe djela druge dvojice najizvođenijih autora, i to Emmericha Kalmana i Franza Lehara.

Svečanim koncertima u čast maestru Kabilju ravnat će iskusni Dinko Appelt, a nastupaju Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner te orkestar i zbor Komedije. Nastupit će i baletni par Ana Hanić i Dejan Jakovljević, koji potpisuje i koreografiju, dok je autorica redateljskog koncepta Nina Kleflin.

Osim dijelova iz dobro poznatih mjuzikala Alfija Kabilja kao što su nezaobilazna "Jalta, Jalta", ali i "Velika trka", "Dlakav život", "Crveni otok", "Ivan od leptira", "Car Franjo Josip u Zagrebu", "Kralj je gol" i "Tko pjeva zlo ne misli", publika će čuti i dijelove dosad još neizvedenih mjuzikala koje je maestro skladao posljednjih desetak godina. I koji uporno čekaju svoje praizvedbe. Tako će premijerno biti izvedeni brojevi iz mjuzikala "Madame Hamlet", "Krađa Mona Lise" i "Marilyn Monroe".

Foto: Privatna arhiva

Ovih dana maestro Kabiljo ima pune ruke posla s pokusima pa je imao vremena samo za kraći razgovor za Večernji list. Pitali smo ga je li ga iznenadio podatak da je Komedija dosad imala čak 1357 izvedbi njegova djela te da je po tome "prešišao" i kraljeve bečke operete Kalmana i Lehara.

– Nije me iznenadilo jer naša publika voli hrvatska djela – kaže Kabiljo.

Naravno, najizvođenija u Komediji je "Jalta, Jalta", za koju je libreto napisao Milan Grgić, a prvi ju je režirao Vlado Štefančić. Praizvedba je održana u prosincu 1971. godine. Maestra Kabilja pitali smo koliko je bjesomučni rat u Ukrajini aktualizirao ovo djelo, budući da se i sama Jalta nalazi na Krimu, nedaleko od Odese, koja ovih dana očekuje ruski napad.

– Samo se sjetite bombe koja je pala na Jaltu i bombe koja je pala u Zagrebu. Mjuzikl je aktualan jer se opet radi o podjeli svijeta – kaže maestro.

A kako komentirate činjenicu da se slavna "Jalta", s kojom je Komedija, doduše, gostovala i u inozemstvu, nije probila do stranih pozornica? I imate li odgovor na ovo pitanje od milijun dolara?

– Igrala je u Oslu i Beču, ali nažalost nije u Londonu i New Yorku, jer producenti koji su s nama potpisali ugovore nisu imali dosta novca za produkciju, a berlinski je producent uoči priprema preminuo – objašnjava Kabiljo.

Budući da je Komedija za svečane koncerte pripremila i dijelove neizvedenih mjuzikala, ima li pomaka u njihovim eventualnim praizvedbama na Komedijinoj sceni?

– Ja vjerujem da će s novim ravnateljem Komedije, koji je izvrstan glazbenik, a bio je i izvrstan ravnatelj Zagrebačke filharmonije te je educirani menadžer kulture, biti pomaka u korist mojih novih djela – uvjeren je Kabiljo.

Maestra sam podsjetio da mi je u jednom razgovoru prije šest godina otkrio da sam financira objavljivanje partitura svojih djela. Jeste li s tom praksom nastavili i dalje?

Foto: Privatna arhiva

– To traje i dalje, a nešto i zaradim prodajom komorne glazbe. Moj izdavač Felix Spiller radi izvrstan posao. Izdali smo i pjesmu "Tvoja zemlja", u sjajnoj obradi za zbor Tomislava Uhlika – odgovara maestro.

A jesu li ove dvije preduge koronske godine utjecale na vaš skladateljski rad?

– Na rad ne mnogo, jer sam i dalje skladao, ali u manjem opsegu, ali ubio me lockdown i zabrana igranja tenisa, iako igram samo singl – kaže Kabiljo.

Tko bi po vašem mišljenju bio najbolji interpretator vaših zimzelenih skladbi?, za kraj smo pitali maestra.

– Radio sam s mnogima i svi su bili sjajni. Samo ću četiri spomenuti, abecednim redom: Radojka, Kićo, Tereza i Vice Vukov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije