Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Izložba "Staklo" Jeronima Tišljara

Otvorenje izložbe Staklo, Jeronima Tišljara, održat će se u subotu 11.11.2017. u 12:00 sati u Galeriji Mala, Trg Bana Josipa Jelačića 6. Izložbu će otvoriti kustos izložbe Tonko Maroević.
09. studenoga 2017. u 16:09 295 prikaza
Izložba "Staklo" Jeronima Tišljara
Foto: Danijel Berković/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

"Raditi u staklu svakako je poseban izazov: ima svojih prednosti i neospornih vrijednosti, ali nameće i uske okvire i nužna ograničenja. Izborom materijala odmah se opredjeljujemo na svjetlost i sjaj, za prozračnost i blistanje, no prilikom izvedbe mo- ramo računati na stroge zakonitosti i na neizravnost, postupnost samoga postupka. Rad u staklu, dakle pretpostavlja svladano znanje i precizno planiranje, uvažavanje naravi odabrane tvari i revno praćenje tehničkih mogućnosti kreativnog procesa, a tek onda slijedi prilika za ostvarenje individualnog viđenja, za sačinjavanje predmeta sa svojstvima znaka, za pojavu oblika slojevita značenja i višesmjernog zračenja.

Jeronim Tišljar javlja nam se oboružan iskustvom dugoga i raznolikoga bavljenja problematikom uporabe stakla i prilikama njegove primjene. Ogledao se u suradnji s arhitektima na zahtjevnim zadacima istančane artikulacije prostora, okušao se u dizajnu predmeta za serijsku proizvodnju, provjerio svoju imaginaciju u konstituiranju jednokratnih artefakata simboličnih protega. Ovom zgodom pokazuje nam autono- mne, samostojeće tvorevine dobro odvaganih nutarnjih silnica, te tako dokazuje svoj neosporni skulpturalni senzibilitet, aktiviran na speci čnom području prozračne tvari.

Izložba "Staklo" Jeronima Tišljara | Autor : Danijel Berković/Pixsell Foto: Danijel Berković/Pixsell

U hrvatsku umjetnost oblikovanja u staklu Tišljar unosi ne samo tekovine svojega praškog školovanja nego i naglašen racionalni i konstruktivistički pristup. Za razliku od naših doajena i protagonista na tom području, Motike i Goldonija, koji su for- mativno stasali u okvirima mletačke (staklopuhačke) produkcije i težili organičkom i biomorfnom poimanju oblika, Jeronim Tišljar provodi pravu sintezu geometrijskih i materičkih premisa, svojevrsnu simbiozu manufakturnih i industrijskih postupaka, svakako s težnjom da iz površine i mase izbije što više luminističkog učinka.

Izložba "Staklo" Jeronima Tišljara | Autor : Danijel Berković/Pixsell Foto: Danijel Berković/Pixsell

Jednostavnost i čistoća pojedinih objekata bliska je minimalizmu i purizmu (go- tovo da kažemo: esencijalizmu) modelacije, ali to ne priječi složenu igru raznoliko usmjerenih svjetlosnih prodora. Piramidalni i kristalični oblici svakako uvećavaju na- petost zrakastih prepleta i preljeva, a faktor kromatskih intervencija (ma koliko od- mjernih i suzdržanih) daje dodatnu, nemimoilaznu dimenziju afektivne participacije. Sintagmom “slomljena svjetlost” sam je autor primjereno ukazao na temeljnu spe- ci čnost svoje kreativne poetike: na oštrorubnost nutarnje i britkost parcelacije, na kompleksnost i dinamizam odlučnih jukstapozicija.

Ipak, možda najizrazitije rezultate Jeronim Tišljar postiže u radovima u kojima konfrontira naizgled disparatne sastojke. Primjerice, kada na kockasti postament posadi elipsoidnu, sfernu jezgru, kada stožasti tuljac zavrne u pužoliki koncentrični “čvor” ili kad trokutastu prizmu izmakne iz ortogonalne osovine. Sve su to primjeri kompozicionog “otežavanja” forme, nadmašivanja inače zadanih radnih pretpostavki primarnih struktura. Vrijednost stvaralaštva sastoji se i u odazivanju neortodoksnim izazovima, a ova izložba nudi nam dovoljno široke raspone bljeskovitih pobuda." 

Tonko Maroević 

Izložba Staklo može se razgledati svakodnevno od 10.00 do 20.00 sati do 19.11.2017. godine. Ulaz je slobodan.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu