Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival u sofiji

Hrvatska pjesnikinja Sonja Zubović nagrađena na festivalu Slavenski zagrljaj

Foto: Arhiva VL
1/3
15.03.2023.
u 15:25

Međunarodni festival poezije Slavenski zagrljaj u Sofiji je otvoren 6. ožujka

U Koncertnoj dvorani Središnjeg vojnog kluba u Sofiji otvoren je 17. međunarodni festival poezije "Slavenski zagrljaj". Dana 6. ožujka više od 150 pisaca odalo je počast događaju, čiji je počasni pokrovitelj predsjednik Rumen Radev.

Elka Nyagolova – predsjednica „Slavenske akademije“ u svom je izlaganju ocrtala kulturnu i zemljopisnu putanju popratnih događanja od 2007. do danas: uz 17 festivala u Bugarskoj, popratna događanja održana su više puta u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ukrajini, Srbiji, Rusiji te drugim zemljama.

- Danas je fokus na hrvatskom jeziku. Zašto počinjemo s njim? Naša dva naroda su izabrana odozgo. Oni su de facto nastavljači i sljedbenici djela svete braće Ćirila i Metoda. Hrvatski narod je sačuvao glagoljicu. Možda mnogi od vas ne znaju, ali u hrvatskim crkvama oci su sve do početka 19. stoljeća čitali svete knjige na glagoljici!   Osim toga, Hrvat Josip Juraj Štrosmajer je taj koji je dao azil Konstantinu i Dimitru Miladinovu, financirao je izdavanje njihove knjige "Bugarske narodne pjesme". Josip Juraj Štrossmajer je još prije oslobođenja podupirao budne bugarske dječake da studiraju na hrvatskom sveučilištu. Bugarsko veleposlanstvo u Zagrebu svake godine polaže vijence pred njegov spomenik - rekla je Elka Naygolova.

Ističući bratske povijesne kontakte između hrvatskog i bugarskog naroda uputila je Nj.E. Jasna Ognjanovac, veleposlanica Hrvatske u Bugarskoj: „Naši odnosi su izuzetno dobri. Uz intenzivne gospodarske veze, važan mi je razvoj kulturnih odnosa. Stoga je predstavljanje ove dvije antologije za nas slavlje i način da obnovimo našu suradnju”.

Elka Nyakolova predstavila je koncept dviju antologija "Ljubav - sol života" (s naslovnicom i ilustracijama Stoimena Stoilova) i "Mama" (naslovnice i ilustracije Hristo Kralev). Oba su luksuzna izdanja dvojezična: bugarski/hrvatski, s bugarskim i hrvatskim pjesnicima. Knjige su objavljene uz potporu Fonda "Kultura" Općine Varna i Ministarstva kulture RH. 

Uslijedila je svečana dodjela nagrada, a veliku nagradu "Atlant Slavenstva" za doprinos slavenskim kulturama i povodom 110. obljetnice SBP-a dobio je Savez bugarskih književnika s predsjednikom Boyanom Angelovim.
Velika nagrada "Leteće pero" Slavenske akademije za 2022. godinu dodijeljena je Naydenu Valchevu za cjelokupno stvaralaštvo i u povodu njegove 95. obljetnice.
Velika nagrada "Leteće pero" Slavenske akademije za 2021. godinu dodijeljena je Georgiju Konstantinovu za cjelokupni rad.

Nagradu "Srebrno leteće pero" osvojile su Sonja Zubović (Hrvatska), Niki Komedvenska (Bugarska), Lalka Pavlova (Bugarska), Petya Tsoneva (Bugarska).
Posebna nagrada Saveza bugarskih pisaca dodijeljena je Dimitru Milovu - za pjesmu na natječaju na temu "Majka" i povodom njegove 70. obljetnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije