Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poezija Dimitrija Popovića

"Orfejeva sjenka" kao dokaz da slikar i pjesnik uspješno žive u istoj duši

Marko Lukunic/PIXSELL
06.12.2022.
u 11:21

Naš svestrani umjetnik predstavio je u nedjelju navečer u foajeu HNK Zagreb svoju prvu zbirku poezije

Orfej je od davnina moćan simbol umjetnosti i umjetnika. Ali on je i simbol čovjeka koji je zbog velike ljubavi pokušao pobijediti smrt, pri tome je propao te samim time danas u umjetnosti stoji kao sinonim svekolike prolaznosti s kojom se mora nositi svako misleće biće. Zbog sveobuhvatnosti značenja imena tog mitologijskog pjesnika nije nimalo čudno da je prva pjesnička zbirka Dimitrija Popovića naslovljena "Orfejeva sjenka".

Priznati i cijenjeni slikar i grafičar, ali i svestrani umjetnik, esejist i autor kratkih priča, čije je ime često među dobitnicima nagrada na Natječaju za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković", javnosti se predstavio i poezijom, a koliko je velik interes te javnosti, pokazala je slika iz foajea HNK Zagreb, u koji u nedjelju navečer doslovno nije mogla stati ni samo još jedna duša. Knjigu su predstavili: Dražen Katunarić, urednik zbirke i nakladnik, Darija Žilić i Žarko Paić, promociju je vodila Zrinka Turalija, a pjesme su čitali Urša Raukar i Dragan Despot.

Prema onome što smo od pjesama imali prilike čuti, riječ je o izuzetnom pjesničkom prvijencu, dokazu da slikar i pjesnik idu ruku pod ruku u stvaralaštvu autora koji se u svakom svojem mediju bavi velikim temama poput života, ljubavi, smrti, strasti, zla u čovjeku... Njegove pjesme na mnogo načina nadopunjuju njegovo likovno stvaralaštvo, neki se naslovi podudaraju s naslovima njegovih čuvanih ciklusa i zaista će se biti zanimljivo već na sljedećoj velikoj izložbi prošetati među likovnim djelima s ovom zbirkom u rukama. Promotori zbirke govorili su o umjetničkoj svestranosti autora, istaknuli da su to pjesme prepune boli, simbolike, emocija i ljepote, metafora, čak i sjenčanja, te slikarske tehnike koja u mislima majstora odlično funkcionira i na pjesničkom planu. U sklopu promocije izveden je i novi performance autora "Pozlaćena krv". Na glazbu Mateja Meštrovića vidjeli smo snažne slike života i smrti u izvedbi balerine Darije Brdovnik Bukvić i kustosa Josipa Tešije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije