Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo ili slučajnost?

Nova analiza otkrila: Pablo Neruda umro je od teškog trovanja

SOFIA YANJARI/REUTERS
17.02.2023.
u 10:15

U trenutku smrti u organizmu čuvenog pisca nalazila se opasna bakterija, pokazala su najnovija istraživanja na ekshumiranim ostacima čuvenog čileanskog književnika čija je smrt obavijena velom tajne, a dio javnosti i njegove obitelji smatra da je Neruda ubijen zbog podrške svrgnutom predsjedniku Allendeu

Pedeset godina nakon smrti Pabla Nerude počinje se rasvjetljavati misterij – je li čuveni čileanski književnik i nobelovac bio ubijen?

Nova forenzička analiza njegovih ostataka pokazala je kako se u Nerudinu organizmu u trenutku smrti nalazio toksin bakterije Clostridium botulinum, koji uzrokuje botulizam.

Sumnje u službenu verziju Nerudine smrti, prema kojoj je književnik preminuo od raka prostate u dobi od 69 godina, pobudio je prije desetak godina Manuel Araya, njegov bivši vozač. Araya je tada u intervjuu izjavio kako mu je Neruda povjerio da su mu liječnici dok je boravio u bolnici u trbuh ubrizgali nepoznat otrov. Njegova obitelj i dio čileanske javnosti godinama su smatrali da je pjesnik ubijen zbog podrške predsjedniku Salvadoru Allendeu, kojeg je nedugo prije toga u nasilnom vojnom puču svrgnuo Augusto Pinochet.

Politički aktivan i lijevo nastrojeni Neruda i sam je 1970. bio nominiran za predsjednika, no od utrke je odustao i pružio podršku Allendeu, koji je postao prvi demokratski izabrani socijalistički vođa te južnoameričke države. Allende je počinio samoubojstvo kada je u predsjedničku rezidenciju ušla vojska, a Pinochetovi pristaše upali su i na Nerudine posjede. Zbog straha za njegov život, meksička vlada je Nerudi i njegovoj supruzi Matildi ponudila utočište, no prije nego što su mogli poletjeti na sigurno, Neruda je završio u bolnici u Santiagu, te je ondje ubrzo preminuo. Vojna hunta pod vodstvom generala diktatora Pinocheta nastavila je vladati Čileom sve do 1990. godine.

Zbog niza navoda o misterioznoj prirodi Nerudine smrti, njegovi su ostaci 2013. godine ekshumirani, a 2015. godine čileanska je vlada objavila kako postoji velika vjerojatnost da nije umro prirodnom smrću. Njegov nećak Rodolfo Reyes početkom tjedna otkrio je kako je analiza stručnjaka na sveučilištu McMaster u Kanadi i Sveučilištu u Kopenhagenu pokazala da je bakterija clostridium botulinum bila prisutna u Nerudinu tijelu kada je preminuo te da nije mogla dospjeti onamo u nekom trenutku nakon smrti.

Međutim, stručna procjena koju su ti forenzički znanstvenici dali na uvid redakciji New York Timesa ne sadrži tako bombastične zaključke kao što je Reyes dao naslutiti. Znanstvenici, naime, nisu mogli sa sigurnošću potvrditi je li navedena bakterija zaista bila namjerno ubrizgana ili je do infekcije došlo konzumacijom kontaminirane hrane. Nerudina smrt tako i dalje ostaje obavijena velom tajne. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije