Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za kulturu promjene

Hoće li SC izgubiti EU projekte?

07.08.2018.
u 09:31

Smijenjena Nataša Rajković priprema tužbu, Davor Šišmanović htio useliti

Kulturna javnost na nogama je zbog nenadane, ali ne i neočekivane smjene Nataše Rajković s čela Kulture SC-a, koja već godinama egzistira u neslaganju sa sanacijskom upravom te kuće. Redatelj Miran Kurspahić u četiri je dana prikupio oko 750 potpisa podrške donedavnoj pomoćnici ravnatelja SC-a za kulturu, koje je predao nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i ministarstvu Kulture i predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću.

Ugovor na neodređeno

– Gospođa Rajković priprema tužbu koju će sigurno dobiti, jer svi su pravni argumenti na njezinoj strani. Sanacijska uprava tvrdi da joj je istekao mandat, ali njezino radno mjesto u sistematizaciji nije opisano kao mandatno, nego ona ima valjan ugovor na neodređeno. Ugovor joj nije ni otkazan, nego je protiv svoje volje dobila odluku o premještaju na niže rangirano radno mjesto, što je u neskladu i s kolektivnim ugovorom SC-a – upozorava sindikalna povjerenica Lada Čikara, dodajući kako je ovom rošadom ozbiljno dovedena u pitanje realizacija programa iz fondova EU, a ne zna se ni što će biti na repertoaru nove sezone teatra &TD i drugih programa koji su djelovali pod kapom Kulture promjene.

Na mjesto Nataše Rajković preraspoređen je donedavni voditelj multimedijalnih programa Davorin Šišmanović, no predsjednik sanacijskog vijeća SC-a Dragan Krasić kaže da to “ne znači mnogo”.

Sanacijsko vijeće odlučuje

– Sanacijski upravitelj može zamoliti koga hoće da mu pomaže, ali pomoćnike ravnatelja bira Sanacijsko vijeće, a mi takvu odluku još nismo donijeli. Razriješeno je troje pomoćnika, izabran još nije niti jedan. Teoretski, mi bismo ponovno mogli izabrati iste ljude – objašnjava Krasić, koji je potpisao razrješenje Nataše Rajković.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak pak tvrdi da je Nataša Rajković imala mandat od četiri godine, dodajući kako je logično i pravno utemeljeno da sanacijski upravitelj bira svoje prve suradnike. Predočio nam je i zapisnik iz kojeg je vidljivo da je propao prvi pokušaj useljavanja Šišmanovića u ured Nataše Rajković. Raspored sjedenja zato će definirati tek nakon bolovanja i godišnjih odmora, a raspored kulturnih događanja – ne zna se.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije