Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka kustosa

Hoće li Hrvatski Apoksiomen pobijediti na natjecanju najboljih muzejskih guza?

Foto: Muzej Apoksiomena
1/4
23.07.2020.
u 10:20

Muzej iz Yorkshirea u Engleskoj na Twitteru je organizirao zabavni natječaj za najbolje muzejske stražnjice u sklopu svoje kampanje za vrijeme korone "bitka kustosa".

Kada je u travnju već svima postalo jasno da s koronavirusom nema zezancije i da će karantena potrajati još bar nekoliko mjeseci, ekipa iz engleskog Yorkshire muzeja dosjetila se fantastične razbibrige. Budući da je većina muzeja u to vrijeme bila zatvorena za posjetitelje, a njihovi kustosi vjerojatno umirali od dosade, odlučili su predmete iz svoje zbirke na zanimljiv način predstaviti javnosti. Na Twitteru su, naime, pokrenuli “bitku kustosa” – svakog petka postavljali su tematski izazov tražeći od drugih muzealaca, ali i posjetitelja da podijele najzanimljivije predmete iz muzeja koji odgovaraju temi. Najnoviji zadatak koji je zapalio internet bio je tako “natječaj za najbolje muzejske stražnjice”.

Muzej Yorkshire je, naravno, prvi postavio svog kandidata – rimsku mramornu skulpturu golog muškarca čije sasvim pristojno dupe ima malo oštećenje koje je nasmijalo njihove pratitelje – izgleda točno kao da je netko s njega uzeo griz! Međutim, taj mali rimski čovuljak nije ni do koljena našem Apoksiomenu – čiju su glatku brončanu stražnjicu na natječaj prijavili iz Muzeja Apoksiomena na Malom Lošinju.

Hrvatski je kipić, osim po lijepo oblikovanoj pozadini, svjetski poznat kao jedan od rijetkih sačuvanih grčkih kipova te vrste, zvanih apoksiomeni. U prijevodu s grčkog, ta bi riječ značila nešto poput – onaj koji se struže – budući da mlade i dobro građene sportaše ti kipovi prikazuju u trenutku nakon treninga, kada su sa svojih nauljenih tijela strugali znoj i prašinu. Ti su kipovi nekoć, valjda za motivaciju, krasili grčka vježbališta – kao danas posteri bodibildera u teretanama. Ovaj hrvatski slučajno je pronađen na dnu mora u blizini otoka Lošinja 1998. godine, a pretpostavlja se da je izrađen u 2. ili 1. stoljeću prije Krista. Nakon brižljive restauracije, tijekom koje su u unutrašnjosti kipa pronađeni komadići drva, sjemenke, koštice maline i trešnje te gnijezdo omanjeg glodavca, izlagan je u Italiji, pariškom Louvreu, a dom mu je sada muzej na Malom Lošinju napravljen upravo u njegovu čast.

Iako je za nas Apoksiomen apsolutni pobjednik, ni drugi eksponati koji su pristigli iz čitavog svijeta, nisu za bacanje. Možda najpoznatiji prilog stigao je iz Italije – naravno, riječ je o Davidovoj ekspertno oblikovanoj mramornoj pozadini – što i ne čudi, budući da je njegov autor bio na glasu kao veliki obožavatelj muških stražnjica. Iz dalekog Japana pristiglo je još sportaša – poslali su guze sumo-hrvača koje je naslikao slavni Hokusai. No, neki su pak od pristiglih eksponata puno bizarniji – nizozemski Freedom Museum priložio je tako urnebesnu skulpturu Hitlera kojeg možete bockati u stražnjicu, jer ona je – jastučić za igle. Umjetnička galerija iz Yorka priložila je ni više ni manje nego – guzicu pijane ribe. Nasreću, zbunjenim pratiteljima objasnili su točno odakle im taj suludi predmet.

- Skulpturu je napravila Pamela Mei Yee Leung i bila je dio ciklusa u kojem su se spajali dijelovi tijela ljudi i životinja kako bi se stvorila mitološka stvorenja s karakterom – napisali su iz galerije.

Među najboljima našla se i ilustracija bika koji dvojicu vitezova kupa vodoskokom iz – znate već čega, a tu je i drugi David, postavljen na uglu kod Hyde Parka. To je možda bila pogreška, jer njegova stražnjica toliko ometa vozače koji prolaze onuda da su je prozvali “guzicom smrti”. Nažalost, Yorkshire muzej najavio je da će nakon idućeg tjedna za sada stati s izazovima. A dok ih čekamo još, možemo se prisjetiti i najzabavnijih do sada.

Jedan od prvih izazova “pokažite nam svoje najjezivije eksponate”, zapalio je društvene mreže i pokrenuo lavinu više od 200 tisuća urnebesnih  (i jezivih) odgovora koje su podijelili muzeji iz svih dijelova svijeta, od Njemačke i Francuske do SAD-a i Kanade. Među njima bile su preparirane “sirene” i ina stvorenja, ljudska kosa, uklete igračke, lutke…

- Bitka kustosa postaje sve popularnija! Sretni smo što naš muzej, ali i ostali muzeji diljem svijeta imaju priliku svoje zbirke učiniti dostupnima javnosti i u ovoj situaciji kada su naša vrata zatvorena. Nadamo se samo da jezivim izazovom nismo nikome prouzročili noćne more – rekla je tada Millicent Carroll iz Zaklade muzeja Yorka.

I idući su izazovi izazivali oduševljenje kod tviteraša, a posebno su popularna bila “najbolja prijevozna sredstva” među kojima su se našli šašavi prilozi poput motocikla s prikolicom kolijevkom ili opreme goluba “pismonoše” čiji je posao bio dostavljati uzorke krvi iz jedne engleske bolnice. Bili su tu i “fantastični lažnjaci” u rasponu od krivotvorenih rimskih novčića pa do lažnih mumija i krznenih riba. I sve ostale prošle izazove koje ste možda propustili možete pronaći na Twitteru pod hashtagom #CuratorBattle. Sve u svemu, bio je ovo fantastičan trend kojeg ćemo se rado prisjećati, a koji nam je barem malo, na edukativan i zabavan način, olakšao mjesece provedene u strahu i samoći.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Diesel
11:07 23.07.2020.

Nives bi pobjedila bez ikakvih problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije