Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultna chaplinova komedija

Hitler je "Velikog diktatora" gledao dva puta. Hoće li i Putin dobiti svoj film?

IMBD
20.05.2022.
u 12:58

Prvi zvučni film čuvenog filmaša Charlieja Chaplina bio je "Veliki diktator" iz 1940. u kojem se izrugivao Hitleru

Čuveni Chaplinov film "Veliki diktator" njegov je prvi zvučni film, ali i zadnji u kojem je glumio svoj čuveni lik skitnice. Ovaj genijalni filmaš smislio je priču u kojoj se izruguje Hitleru nakon usputne primjedbe prijatelja koji mu je rekao da njegov lik skitnice nevjerojatno nalikuje Hitleru. Film je premijeru imao 1940., a sam Chaplin poslije rata rekao je da ga nikada ne bi snimio da je znao kakve će monstruozne razmjere doseći nacistički zločini. Nimalo slučajno, baš je na taj film aludirao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svojem obraćanju uzvanicima na svečanom otvaranju Filmskog festivala u Cannesu, tako da nam sada ostaje tek pitanje hoće li i Putin dobiti svog "skitnicu", iako je odavno jasno da će novi krvavi rat na tlu Europe mnogim filmašima, ponajprije Ukrajincima, biti velika inspiracija.

U čemu je tajna Chaplinova filma koji je IMDb.com stavio na listu najboljih filmova svih vremena, a Američki filmski institut na 37. mjesto liste najboljih komedija 20. stoljeća? Neki će na ovo pitanje odgovoriti da je tajna u nevjerojatno koreografiranoj sceni u kojoj se diktator igra (pleše) s globusom, a koja zorno svjedoči o besmislu svih ideja o jednom čovjeku kao vladaru svijeta, dok će drugi spomenuti savršeno odglumljene scene Hitlerovih govora. Pri tome je važno znati da su sve riječi koje Chaplin govori u tim scenama potpuno izmišljene, zvuče njemački, ali zapravo nemaju veze s jezikom na kojem su pisali neki od najvećih pjesnika i književnika u povijesti.

Kada je film stigao u kina, bio je veliki hit, a Hitler ga je, naravno, zabranio u svim okupiranim zemljama. Ali znatiželja u njemu bila je jača od bijesa potaknutog time da mu se veliki umjetnik, za kojeg je pogrešno mislio da je Židov, ruga puna dva sata dok publika umire od smijeha. Hitlerovi agenti uspjeli su u Portugalu nabaviti kopiju filma i donijeti je u Njemačku. Zna se da ga je Hitler gledao dva puta, sam u dvorani za projekcije. Nikome nikada nije rekao svoje impresije o filmu! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije