Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Hasanbegović: Nina Obuljen nezakonito ruši kulturna vijeća

Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu – kaže Hasanbegović
11. travnja 2017. u 08:29 13 komentara 1047 prikaza
hasanbegović obuljen
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

– Odluka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća je protuzakonita – kratko je komentirao nedavnu odluku svoje prethodnice bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Ovog je petka ministrica razriješila članove kulturnih vijeća koje je, u tehničkom mandatu Vlade Tihomira Oreškovića, 4. srpnja lani imenovao Zlatko Hasanbegović.

– Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu – kaže Hasanbegović koji tvrdi da ministrica nema zakonskog uporišta za razrješenje članova vijeća.

– I ja sam zatekao članove kulturnih vijeća koje je imenovala ministrica Andrea Zlatar Violić i nisam imao uporišta za njihovu smjenu, budući da takvo uporište u zakonu ne postoji. Oni su radili sve dok im nije istekao mandat – kazao je Zlatko Hasanbegović koji ističe i da je ministrica Obuljen Koržinek po stupanju na dužnost više puta javno izjavljivala da neće mijenjati članove kulturnih vijeća, što je lako provjeriti.

Stale zakonske izmjene

– Uostalom, članove kulturnih vijeća koji su sada smijenjeni nije imenovala Hrvatska narodna stranka, nego ministar kulture koji je član Hrvatske demokratske zajednice – kaže Hasanbegović. On tvrdi da je ministričina odluka presedan koji može izazvati i upravne sporove...

Potvrđuje da je kao ministar predlagao da članovi kulturnih vijeća odlaze sa svojih položaja zajedno s ministrom koji ih je imenovao.

– Te su zakonske promjene ušle u zakonsku proceduru, ali mojim odlaskom iz Ministarstva s tim se zakonskim izmjenama stalo – kaže Hasanbegović.

Odlazi i Goranka Horjan

A među članovima kulturnih vijeća koji su svoj posao radili samo devet mjeseci su i glumac i profesor na ADU Joško Ševo koji je bio predsjednik vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak iz vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan koja je na čelu vijeća za međunarodnu suradnju ili pak povjesničarka umjetnosti Irena Kraševac koja je bila na čelu vijeća za vizualne umjetnosti.

>>Plenković: Neću tolerirati sabotaže HDZ-ovih kandidata. Hasanbegović: Neka se Prgomet ispriča

>>Hasanbegovićevi kulturni vijećnici razriješeni,  trebaju li uopće novi?

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • verica2:

  Pitanje je samo je li ministričina Odluka o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća zakonita ili nije. Jasno pitanje na koje svaki normalan čovjek očekuje kratak i jasan odgovor. I to je sve!

 • maliMalecki:

  Nemojte podcjenjivati ovog čovjeka, zlo je to veliko!

 • Avatar debela koli
  debela koli:

  Kako ovaj može pričati o kulturi?