Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka na neretvi

Grubišić: Pravo na 'Neretvu' imaju Hrvati, ali i Bosanci...

'18295095024e81cbc7de300735680969'
''
11.03.2013.
u 18:45

Direktor Jadran filma smiruje strasti, autor ne odustaje od toga da je "Neretva" hrvatski film

Nakon što je za vikend izbio rat priopćenjima između autora Veljka Bulajića, koji je objavio da je njegova "Bitka na Neretvi" službeno postala djelo hrvatske kinematografije, te Filmskog centra BiH koji je Hrvate optužio za svojatanje filma, razgovarali smo s Vinkom Grubišićem iz Jadran filma, hrvatskim producentom kojem su prema Bulajićevim riječima pripala isključiva prava za međunarodnu distribuciju i zaštitu autorskih prava tog legendarnog filma.

– Riječ je o velikom nesporazumu, nije bilo nikakve presude u našu korist kao što je u nekim medijima objavljeno. Molim vas, objavite da se ispričavamo svima koje je vijest o našem preuzimanju filma uznemirila – s očitom nam je nelagodom ponavljao Grubišić naglašavajući da će o svemu detaljnije izvijestiti priopćenjem za javnost jer se tek vratio s puta i odmah se našao u središtu afere.

Samo simbolički čin

Na naše inzistiranje da nam objasni tko je onda međunarodni distributer filma, uputio nas je na Filmski centar Sarajeva te dodao da je akcija Veljka Bulajića za proglašenje "Neretve" hrvatskim filmom bila jedan simbolički čin, ali bez pravne težine.

O svemu smo razgovarali i s Veljkom Bulajićem koji kaže da je svoje priopćenje za medije temeljio na vlastitom stavu, stavu drugih autora filma te mišljenju koje je dobio od UNESCO-a.

Imaju financijska prava

– UNESCO-ova komisija za film sugerirala je da se "Bitka na Neretvi" smatra autorskim djelom hrvatskih sineasta, između ostalog zato što je na njemu radilo 80 posto filmskih radnika iz Hrvatske, a na ključnim pozicijama bili su Hrvati Tomislav Pinter, Vladimir Kraus Rajterić, Duško Jeričević i Zdravko Mihalić. Jadran film je bio izvršni producent filma i ja sam kao autor samo s njima potpisivao ugovore, zato oni imaju pravo distribuirati "Neretvu" – odlučno je ponovio Veljko Bulajić

Pitali smo ga kakva je u tome bila uloga Bosna filma, čiji je pravni nasljednik Filmski centar Sarajevo, a kojem ni Grubišić ne spori distribucijska prava.

– Bosna film je sudjelovao u produkciji filma i ima određena financijska prava, ali ništa više od toga. "Neretva" je djelo hrvatske kinematografije! – zaključio je.

Komentara 8

Avatar El Indio
El Indio
19:06 11.03.2013.

Koga jos zanimaju partizanski filmovi?

Avatar Snijeg
Snijeg
19:08 11.03.2013.

Pravo na Neretvu imaju svi jer je to bila Titova borba - borba svih.

Avatar blackula9
blackula9
19:00 11.03.2013.

a i vi se svakakvim glupostima bavite, kome je uopće važno da li nekom 'pripada' film snimljen prije 40 god, što to uopće znači da nekom pripada? Snimljeno je, pripada cijelom svijetu. Totalna debilana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije