Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga

Drhtaj je tek blijeda književna kopija Sumrak sege

Drhtaj , Maggie Stiefvater
arhiva VL
09.01.2011.
u 13:24

Čak su i kulisa i likovi isti - mračni i hladni američki gradić, introvertirana djevojka, nezainteresirani roditelji, zaljubljeni vukodlak - nedostaju samo vampiri

Drhtaj američke autorice Maggie Stiefvater knjiga je koja je u domaće knjižare i kioske (u izdanju Znanja, u biblioteci Knjiga dostupna svima za 19,90 kuna) stigla sa sjajnim preporukama i epitetetom “novog Sumraka”. No, jedino što je od toga točno je činjenica da Drhtaj neodoljivo podsjeća na Sumrak. Čak su i kulisa i likovi isti - mračni i hladni američki gradić, introvertirana djevojka, nezainteresirani roditelji, zaljubljeni vukodlak - nedostaju samo vampiri koji su mladu čitalačku publiku diljem svijeta osvojili upravo u Sumrak sagi.

I konstrukcija djela slična je onoj Stephanie Meyer - likovi pričaju svoje priče u prvom licu. No, ono što čini razliku je stil. Drhtaj je, naime, totalno neujednačen roman. U nekim djelovima autorica se gubi, odlazi u širinu ne dajući odgovore na očita pitanja. U drugima, pak, najnapetijima, kao da krati sama sebe ostavljajući čitatelju upitnike u glavi. No, usporedbe sa Sumrakom mogle bi ići unedogled, stoga nešto i o fabuli.

Glavna junjakinja, tinejdžerica Grace, živi uz šumu u kojoj boravi žutooki vuk, a kojeg susreće samo zimi. Uskoro Grace otkriva njegovu tajnu, da je ljeti mladić - naravno, ljubav njezina života - a zimi vuk. Tu počinje njihova borba za zajednički život, ljubav, potraga za lijekom... Drhtaj je prvi nastavak serijala Vukovi iz Mercy Fallsa, a Hollywood je već otkupio autorska prava te će zaljubljeni vuk uskoro osvanuti i na filmskom platnu.

Iako će većinu istinskih ljubitelja priče o Edwardu i Belli Drhtaj iritirati, bez sumnje će i ova saga naći svoju publiku, prije svega među tinejdžericama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije