Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA JE DOŠLA

Danas bi Sam Cooke imao 78 godina

22.01.2009.
u 14:09

Tko zna kako bi glazba danas izgledala da nije u motelu Hacienda u Los Angelesu 11. prosinca 1964. vlasnica motela pod sumnjivim okolnostima ispalila nekoliko hitaca i ubila pjevačku zvijezdu u usponu Sama Cookea. Već i u svoje 33 godine života Sam Cooke, koji bi na drugi dan Obamina predsjednikovanja napunio 78 godina, ostavio je neizbrisiv trag u popularnoj glazbi.

Osim po slavnim pop-hitovima poput "You Send Me", "Wonderful World" (ona pjesma koju na autoradiju Harrison Ford pušta Kelly McGillis u filmu "Svjedok"), "Bring It On Home To Me", "Chain Gang" i drugih, danas se za Cookea najviše zna po njegovoj posmrtnoj uspješnici, najljepšoj pjesmi ikad skladanoj o borbi za rasnu jednakost, "A Change's Gonna Come" – "Promjena će doći".

Cooke je 1963. bio duboko dirnut pjesmom Boba Dylana "Blowin' in the Wind" i fasciniran time da jedan bijelac može napisati takvu pjesmu o nepravdi. Odlučan da ne zaostane, nakon razgovora s demonstrantima za rasnu jednakost u Durhamu u Južnoj Karolini, gdje je držao koncert, Cooke je u svibnju 1963. sjedeći u autobusu napisao prvu verziju svoje sjajne pjesme. Nakon što je cijeli ostatak turneje čekala u njegovoj bilježnici, pjesma je konačno snimljena u losangeleskom studiju 21. prosinca 1963.

Kad je izašla kao singlica, pjesma se popela tek do 31. mjesta na Billboardovoj ljestvici; nije joj pomoglo ni to što je njezin pjevač već bio mrtav, ni što su se, samo dva dana nakon što ju je tad još živi Cooke otpjevao na "Tonight Showu" kod Eda Sullivena pojavila stanovita četiri dečka iz Liverpoola koji su prigrabili pažnju ljubitelja glazbe. No, pjesmu su prihvatili borci pokreta za rasnu jednakost kao simbol svojih napora, a njezinoj jedinstvenoj ljepoti nisu odoljeli brojni glazbenici koji su snimili svoje verzije: Bob Dylan, Aretha Franklin, Otis Redding, Solomon Burke, Tina Turner... Na proslavi Obamine inauguracije u duetu su je otpjevali Bettye LaVette i John Bon Jovi.

"It's been a long time coming, but I know, a change is gonna come..." (Dugo je čekamo, ali ja znam, promjena će doći...) otpjevao je Sam Cooke davne 1963., kad je i Martin Luther King u svojemu slavnom govoru govorio o tome kako ima jedan san. Dan prije Obamine inauguracije, na rođendan dr. Kinga, više od polovice Afroamerikanaca u jednoj je anketi ustvrdilo da Kingova sna više nema – jer je postao stvarnost.

Pokojni, genijalni Sam Cooke bio je u pravu kad je otpjevao svoju slavnu pjesmu. Dugo je trebalo, više od 45 godina, ali – promjena je došla.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije