Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fond za otpuštene

Evo što bi moglo ublažiti val otkaza u 2013. godini

'22.12.2008.,Split - Prosvjed protiv privatizacije hrvatskih brodogradilista,jer se skver prodaje za jednu kunuRadnici okupljeni u splitskom brodogradiilistu Photo Nino Strmotic/Vecernji list'
'Nino Strmotic/Vecernji list'
25.10.2012.
u 13:27

Radnici koji u velikim tvrtkama ostaju bez posla iduće godine moći će dobiti i pomoć iz Europskoga globalizacijskog fonda za prilagodbu

Radnici koji u velikim tvrtkama ostaju bez posla, osim naknade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, iduće godine moći će dobiti i pomoć iz Europskoga globalizacijskog fonda za prilagodbu. Naime, riječ je o fondu koji raspolaže sa 500 milijuna eura godišnje, a namijenjen je državama članicama Europske unije da lakše zbrinu ljude čija su radna mjesta izgubljena zbog globalizacijskih učinaka, piše Poslovni dnevnik.

– Kad je, primjerice, Nokia zbog jeftinije radne snage izvan Europske unije zatvorila tvornicu u Rumunjskoj, otpušteni radnici su, osim novca za poticanje vraćanja na tržište rada iz rumunjskog proračuna, mogli koristiti i sredstva iz EGF-a. Fond je zamišljen kao europski mehanizam za rješavanje problema globalizacije – rekao je Marko Krištof, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića i član Odbora za EGF.

Naime, očekuje se val otkaza u brodogradilištima pa bi ovaj fond bio spas za radnike koji će ostati bez posla.

– Bivši radnik u brodogradilištu moći će koristiti sredstva za samozapošljavanje. Moći će, primjerice, otvoriti mali obrt za popravak brodova ili malo brodogradilište, moći će se prekvalificirati za rad u onim djelatnostima koje pružaju mogućnost lakšeg zaposlenja u njegovoj lokalnoj sredini ili će mu se pak sponzorirati preseljenje u drugu sredinu zbog novog posla – kaže Krištof.

Osim brodogradilišta, za novac će moći aplicirati i drugi sektori pogođeni krizom.

Za prijavu za korištenje novca iz Europskoga globalizacijskog fonda za prilagodbu moraju se ispuniti tri osnovna uvjeta. Prvo se mora dokazati jasna veza između otkaza i globalnih ekonomskih promjena. Moraju se točno identificirati radnici koji se planiraju otpustiti. Treći je uvjet da otkazi i restrukturiranje tvrtke imaju velik utjecaj na lokalnu i regionalnu zaposlenost.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
karambita
17:54 25.10.2012.

Sve tako dok gradjani Njemacke ne dignu revoluciju....dosta te EU i pljacke njemackih gradjana da bi se financirali drugi

IV
ivicas
09:14 26.10.2012.

ma treba vidjeti koliko koja drzava uplacuje u eu ,moje misljenje je da ce mo mi biti u debelom minusu koliko samo placamo za nato koliko milijardi za kamate a dobicemo natrag mrvice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije