Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival novog cirku

Pola tone leda kao metafora transformacije iz muškarca u ženu

'miller3_nnn_kul_121110'
Foto: ''
1/3
12.11.2010.
u 18:20

U Zagrebu će nastupiti i Jennifer Miller, poznata žena s bradom koja uz cirkusku ima i predavačku karijeru

Kako to mislite, kazalište nema repertoar? Pa zar su zatvoreni? Ili u štrajku? – čudila se francuska umjetnica Phia Ménard na privatnoj večeri s francuskim veleposlanikom u Zagrebu, dok je organizator Festivala novog cirkusa Ivan Kralj neuspješno pokušavao objasniti kompliciranu kulturno-političku zavrzlamu zbog koje scena Travno trenutačno ima dvije uprave, ali nijednu predstavu.

Žonglerski virtuoz

Uspavanu novozagrebačku pozornicu danas će prodrmati Phijina predstava P.P.P., u kojoj nad glavom umjetnice vise goleme kugle leda, teške ukupno pola tone, simbolizirajući fragilnost njezine transformacije iz muškarca u ženu.

Phia je, naime, 2007. godine u Zagrebu gostovala kao svjetski poznati cirkusant Philippe Ménard, da bi u međuvremenu odbacila svoj biološki spol i postala graciozna umjetnica.

– Cijeli život provela sam na pozornicama. Publika se divila mojoj žonglerskoj virtuoznosti, ali nitko nije mogao vidjeti pravu mene. Osjećala sam se zarobljenom u muškom tijelu, ali nisam to znala artikulirati. Prvu transrodnu osobu, nekoga sličnog meni, upoznala sam tek kad sam imala 25 godina. Taj susret pomogao mi je da osvijestim što sam – objasnila nam je Phia.

Spas iz publike

Kaže, u svojem je radu oduvijek bila fascinirana neobičnim objektima. Žonglirala je kaktusima i sličnim predmetima, a kad je pokušala s ledenim kuglama, u toj je materiji pronašla prikladnu metaforu.

– Led je naoko čvrst, nepromjenjiv, a opet tako podložan transformaciji. On nas fascinira, ali ne želimo ga previše dirati. Tako je i s transrodnim osobama. Svojom transformacijom čudimo i fasciniramo, ali ni nas nitko ne želi dotaknuti – obrazložila je Phia.

Prisjetila se potom i prve izvedbe svoje predstave.

– Očekivala sam da će se kazališta kloniti moje točke. Kad sam premijerno izvela P.P.P., izloživši svoje novo tijelo pred publikom, publika je oduševljeno pljeskala. Ja sam zahvalila, uz opasku da je to ujedno zadnja izvedba, jer moju predstavu nitko neće kupiti. Jedan čovjek iz publike, direktor kazališta, ustao je i rekao: Ja kupujem dvije izvedbe! Otad su prošle dvije godine, a mi i dalje nastupamo, sada već na tri kontinenta...

Jednodnevni program

Nastup Phije Ménard bit će vrhunac Festivala novog cirkusa, radikalno skraćenog kako bi se upozorilo na loše financijsko stanje manifestacije. Ovogodišnje izdanje održat će se u samo jednom danu, i to s po jednom predstavom, jednim kabareom, jednim predavanjem, jednom izložbom i jednom knjigom.

U takvom savijenom programu, programski fokusiranom na queer, svoje prvo europsko predavanje u kinu Grič održat će žena s bradom Jennifer Miller, osnivačica angažiranog cirkusa Amok koji propituje oblike diskriminacije po siromašnim newyorškim predgrađima. Uz cirkuski angažman, ona ima uspješnu predavačku karijeru na umjetničkom institutu Pratt.

U festivalskoj produkciji najavljen je burleskni kabaret "Red Room", koji će u dvorani Jedinstvo okupiti varijete umjetnike iz Australije, Hrvatske, SAD-a, Švedske i Velike Britanije. Festival će izdati knjigu "Žene i cirkus" te u galeriji Showroom predstaviti konceptualni Muzej festivalskih relikvija, u kojem će biti izložen i jedini primjerak ovogodišnjeg plakata.

Komentara 2

UT
utatica
20:36 12.11.2010.

pa gaga je tražila pola tone leda, cijelo vrijeme tvrdim da je gaga muškarac i to pedofil dočim klincima u publici viče da izvade svoje pimp...i da ima lažnu biografiju

Avatar Časna seka
Časna seka
21:10 13.11.2010.

Sliči na Isusa, kako se obično prikazuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije