Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Izbori 2016 Izbori 2016

Ružica Vukovac: Učinio si kazneno djelo, van iz politike!

"Ključna je demokratizacija izbornog sustava. Onaj tko dokazano nije radio u javnom interesu ne može obnašati važnu političku funkciju"
07. rujna 2016. u 16:15 17 komentara 2151 prikaza
Ružica Vukovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sa saborskom zastupnicom Mosta Ružicom Vukovac, koja se natječe u petoj, slavonskoj izbornoj jedinici, nekoliko dana uoči izbora razgovarali smo o planovima Mosta, ali i o Mostovim konkurentima SDP-u i HDZ-u.

Koliko mandata očekujete osvojiti u svim izbornim jedinicama, a koliko u vašoj, petoj izbornoj jedinici? Jedan mandat vjerojatno je siguran, tko vam je najopasniji konkurent za osvajanje još jednog mandata?

S obzirom na to da smo građanima dokazali vjerodostojnost, očekujemo još bolje rezultate u svim izbornim jedinicama. Što se tiče pete izborne jedinice, u njoj se nalaze pojedinci koji dišu punim plućima za Slavoniju, poznaju probleme njezinih stanovnika jer ih i sami svakodnevno proživljavaju.

Most je iznio uvjete koje će stranke morati ispuniti prije nego što uopće s jednom od njih formirate Vladu. Koji je uvjet vama osobno najbitniji i zašto?

Smatram da je ključna demokratizacija hrvatskog izbornog i političkog sustava. Bitna je stavka da se osobe koje su počinile teška kaznena djela i djela zlouporabe položaja i ovlasti moraju maknuti iz političkog djelovanja. Ne može netko tko dokazano nije radio u javnom interesu i dalje obnašati neku važnu političku funkciju.

S kime biste radije formirali parlamentarnu većinu – s HDZ-om ili SDP-om?

Osobno bih bila najsretnija kada se uopće ne bismo nalazili u toj situaciji i kada ne bismo morali formirati parlamentarnu većinu s HDZ-om ili SDP-om. U srži je riječ o dvije jednake stranke.

Inzistirate li i dalje na tome da predsjednik buduće Vlade ne smije biti ni Andrej Plenković ni Zoran Milanović?

Most nikada nije potencirao priču o foteljama. Nema te pozicije koja bi nam bila ispred interesa građana. I dalje smatramo da je gospodin Petrov najbolji kandidat, a o ostalome ćemo nakon izbora kada vidimo rezultate.

Koji je najveći uspjeh Vlade Tihomira Oreškovića, ako je uspjeha uopće i bilo? A koja je bila najveća pogreška te Vlade?

Naši su ministri bilježili odlične uspjehe u izvršnoj vlasti. Ministar Panenić predano je radio na zaštiti hrvatskih interesa, prvenstveno u pitanju Petrokemije i sisačke rafinerije, ministrica Alibegović znatno je uštedjela i racionalizirala potrošnju u svome sektoru, ministar Romić stopirao je sramotne bonuse upravi Hrvatskih šuma... Niz je pozitivnih poteza koji su obilježili ovu Vladu. Najveća pogreška, ako je možemo tako nazvati, jest potpun nedostatak interesa našeg partnera, konkretno HDZ-a, za sustavan rad.

Na čemu će Most najviše inzistirati i čime se najviše baviti ako bude sudjelovao u radu nove Vlade?

Na svim najvažnijim smjernicama programa: revitalizaciji hrvatskog gospodarstva, osobito poljoprivrede koja je iznimno važna nama Slavoncima, racionalizaciji i smanjenju potrošnje svih državnih tijela, proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, hitnome donošenje poreznih olakšica za poduzetnike kako bi se poboljšala poduzetnička klima u cijelosti... Ostat ćemo dosljedni.

>> Most službeno započeo predizbornu kampanju. S juga Hrvatske stigla poruka Bože Petrova

>> Utvrdu HDZ-a, 9. jedinicu, mostovci planiraju napasti Buljem i Grmojom

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • dalibor.hren:

    Kandidati za ravnatelje osnovnih i srednjh škola moraju priložiti potvrdu o nekažnjavanju, a Sabor je pun pravomoćno osuđenih kriminalaca!

  • cronada:

    To bi vec odavno trebao bjti Prvi preduvijet za javno politicko djelovanje! Uz dokumentaciju kao zivotopis bi MORAO biti obavezno i izvadak o kaznjavanju !!

  • RuzaSapina56@gmail.com:

    Osumnjiceni a pogotovo osuđeni ne smiju imati mjesta u politici!