Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPLAĆENI KREDITI

Jedina opcija: Bankama naplatiti od 9 do 25 milijardi kuna i obeštetiti 100.000 građana

Živi zid
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
02.09.2016.
u 16:12

'Provedbom tih mjera banke bi napokon bile mirno reintegrirane u zakonske okvire hrvatskog pravnog sustava'

Kandidati na izbornim listama u I. i II. izbornoj jedinici koalicije Jedina opcija u kojoj su Živi zid, Udruga Franak, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih, Goran Aleksić i Dominik Vuletić u petak su na okruglom stolu predstavili devet mjera za uklanjanje nezakonitosti u radu banaka, kojima bi se bankama kroz određeno vrijeme naplatilo od devet do 25 milijardi kuna prekršajnih kazni zbog neugovaranja fiksnih kamatnih marži, te s 10 milijardi obeštetilo 100.000 građana koji su kredite podigli do 2013.

Provedbom tih mjera banke bi napokon bile mirno reintegrirane u zakonske okvire hrvatskog pravnog sustava, poručio je Aleksić, nositelj koalicijske liste u I. izbornoj jedinici.

100.000 građana je preplatilo kamate

Kaže da javnosti još nije dovoljno poznato kako se ne radi samo o dužnicima u švicarskim francima nego o svim kreditima, jer su do 2013. banke apsolutno svima ugovorile nezakonit način promjene kamatnih stopa.

U ovom trenutku 100.000 građana je preplatilo svoje kamate, jer su ih do 2013. banke nezakonito povećavale, a početom 2014. nezakonito utvrdile fiksnu kamatnu maržu i tako samovoljno utjecale na cijene kredita, tvrdi Aleksić.

Prekršajnim progonom za neugovaranje fiksnih kamatnih stopa od banaka bi se naplatilo minimalno devet, a maksimalno 25 milijardi kuna, od čega bi 10 milijardi kuna bilo vraćeno dužnicima. Pet milijardi banke bi vratile za preplaćene kamate, a za još pet u slijedećih 15 godina bile bi im smanjene kamate koje su im banke zaračunale na temelju početnih fiksnih kamatnih marži, objasnio je Aleksić.

Uvijek se postavlja pitanje hoće li to opet platiti građani, na što Aleksić odgovara da trošak koji je nastao konverzijom švicarskog franka od oko 1,3 milijarde kuna neće platiti nitko. Banke u slijedeće tri godine neće platiti državi porez, tako je dogovoreno. Može se reći da je država ostala bez tog novca, ali nije jer je država nezakonito uprihodila taj novac od nezakonito povećanih kamata, kaže Aleksić.

Banke nisu na gubitku, dobit im je veća od planirane

Također upozorava da ne može biti ni troškova zbog tužbe arbitražnom sudu u Washingtonu, koju su pokrenule banke, jer taj sud nije nadležan za Hrvatsku otkad je članica Europske unije. Kad bi hrvatska vlast na to pristala, bilo bi to ravno veleizdaji, poručio je Aleksić.

Tvrdi da zbog predloženih mjera ni banke ne bi bile na gubitku jer bi u slijedećih 15 godina zaradile oko 60 milijardi kuna. Njihova je dobit veća od planirane, pa im taj trošak ne bi teško pao, rekao je.

Među devet predloženih mjera je i izmjena Zakona o HNB-u, radi uvođenja institucionalne i građanske kontrole, te radi kažnjavanja banaka na temelju izvršene supervizije.

Kandidat Udruge franak u II. izbornoj jedinici Dominik Vuletić ističe da su predložene mjere u skladu s hrvatskim pravnim sustavom, tako da ne stoji tvrdnja SDP-a da se zbog europske pravne stečevine u HNB ne može uputiti državna revizija i imenovati tijela institucionalne i građanske kontrole.

Čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović podsjetio je kako je takav prijedlog gurao i u bivšem sazivu Hrvatskog sabora, dok je bio u Mostu, no sluha za to nije bilo. "Da stvar bude apsurdnija, vrh Mosta tada nije podupirao te izmjene, a ti isti sada po tom pitanju djeluju ulimativno", kaže Lovrinović.

"Želio sam biti vjerodostojan i ispuniti obećanja, a kada sam vidio da to ne mogu ostvariti, da se vrh Mosta okrenuo kadroviranju, jednostavno sam s dvoje kolega otišao iz Mosta", rekao je.

Poručio je da nakon izbora treba ostvariti obećanja: "Zauzimat ćemo se za provedbu onoga što smo obećali, pa što košta da košta", rekao je Lovrinović dodavši da koalicija Jedina opcija očekuje dobre rezultate, puno bolje nego što ankete predviđaju.

>> Ne odustajemo od poruka pred izbore jer je to odgoj vjernika

Komentara 7

CH
chupakabra
16:43 02.09.2016.

Opekao se narod puno više sa velikima. Mogli bi svaki mjesec održavati izbore 100 godina i ne bi nadoknadili štetu velikih

DE
dernek
22:39 02.09.2016.

A sto ce biti ako svi gradjani budu placali konverziju kredita.

Avatar bokolo
bokolo
18:19 02.09.2016.

Unistimo sve banke u Hrvatskoj pa ce Soros svima dati po jedan kifl

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije