Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurikularna reforma

Nakon kritike javnosti mijenja se popis naslova iz lektire

23.04.2015., Rijeka - Boris Jokić, pomocnik ministra obrazovanja i sporta. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
15.03.2016.
u 07:00

Popis neće sadržavati ona književna djela za koja se u stručnoj raspravi pokaže da ne zavređuju biti na lektirnom popisu, kaže Jokić

Nakon žestokih primjedbi i kritika javnosti popis lektirnih naslova najvjerojatnije će se mijenjati. Tu mogućnost spomenuo je jučer prilikom otvaranja stručne rasprave o kurikularnoj reformi voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić. Objašnjava da je otpočetka otvorena mogućnost da se popis lektire promijeni, a u priopćenju za medije naglašava da će se djela koja su iz nekih razloga, neopravdano, ispala s popisa lektire naknadno, nakon provedene stručne rasprave, na njega uvrstiti.

– Popis neće sadržavati ona književna djela za koja se u stručnoj raspravi pokaže da ne zavređuju biti na popisu. Posebno je važno naglasiti da se na popisu neće naći djela koja nisu primjerena dobi učenika, a to se odnosi i na djela koja su trenutačno na popisu – objasnio je Jokić. Stručna rasprava o predloženoj reformi školstva vodit će se uživo na skupovima namijenjenim učiteljima, nastavnicima, akademskoj zajednici, sindikatima, Gospodarskoj i Obrtničkoj komori, a primjedbe i sugestije pridonijet će da se predložena kurikularna reforma poboljša. Stručna rasprava vodit će se i online, a sve komentare koji im pristignu proučit će nadležne radne skupine i ako procijene da su kvalitetni, unijeti ih u završnu inačicu kurikuluma koja će ići u javnu raspravu.

– Želim da se javi što više stručnjaka, pojedinaca i institucija kako bismo dobili najkvalitetnija rješenja – ističe Jokić. O kurikularnoj reformi u srijedu bi trebao raspravljati i saborski Odbor za obrazovanje i znanost. Ministar obrazovanja Predrag Šustar produljio je angažman voditelju dr. Jokiću i njegovoj radnoj skupini. 

>> 'Izbace li Homera, mladi će možda znati samo za Homera Simpsona'

Komentara 98

Avatar abakus
abakus
07:30 15.03.2016.

Nije problem ovog kurikula samo lektira: Činjenica je da se njime praktički ukida nastava gramatike hrvatskog jezika, što je nezamislivo i u jednoj normalnoj državi. Nastava gramatike trebala bi se, naprotiv, značajno povećati u odnosu na nastavu lektire, pogotovo u osnovnoj školi u kojoj bi trebala činiti većinu nastave hrvatskog jezika, tako da djeca ne izlaze iz OŠ nepismena. Tek u srednjoj bi trebalo povećati udio lektire u nastavi, i to biranim djelima koja spadaju u kanon obrazovanja i odgoja mladog čovjeka - a u što sigurno ne spadaju Tomić, Ferić i slični. Ali i ovo je samo jedna crtica u čitavom nizu primjedbi na taj kurikul.

MA
Maja28
07:51 15.03.2016.

Na FPZG djeca uđu kao hrvati s empatijom za žrtvu koju je RH podnijela i sa ogromnim znanjem iz vrhunskih gimnazija a izađu kao kvazi lijevo orjenirani sa empatijom za agresora. Pitam Vas što ih tamo uče i tko ihh tamo ući? Ista situacija je i sa filozofskim. To bi trebalo pročešljati vrlo ozbiljno i dovesti prave profesore koji će nepristrano i stručno predavati. Kako može jedan ugroženi Pupovac biti i saborski zastupnik i prof te imati novinu za koju dajemo jako puno novaca (9000000kn godišnje za jedne jedine novine) a za školstvo smanjivati?

MA
Maja28
07:18 15.03.2016.

Pa naravno. I ne znamo koliko plaćamo da nam mrzitelji svega hrvatskoga rovare iza leđa i pri tome jako dobro zarađuju. Tko zna šta će još isplivati po svim frontovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije