Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najgore tek dolazi

Tijekom noći najteže bilo na područjima oko Siska

poplava
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/38
13.02.2014.
u 07:37

Na poplavljenom sisačkom području najkritičnije je u naseljima Letovaniću, Starom Brodu i Topuskom

7.40 Tijekom noći najteže je bilo, javljaju 24sata, na područjima oko Siska, u naseljima uz Kupu i Savu, na glinskom području i u Topuskom.
Ondje je probijen zečji nasip i voda se razlila naseljima ugrozivši objekte. Branitelji i mještani cijelu noć proveli su na nogama pokušavajući obraniti objekte od nadiranja vode.

7.15 Vodostaji Save i Kupe i dalje su u porastu. Jutros u 7 sati Kupa je u Jamničkoj Kiselici narasla na 767 cm, odnosno 9 cm od ponoći. Sava je kod Crnca jutros dosegla 753, a kod Jasenovca 767 cm. Očekuje se da će danas situacija biti najkritičnija u području nizvodno od Siska gdje se spajaju vodni valovi Kupe i save.

22.30 Vojnici koji pomažu u obrani od vode na sisačkom području vjerojatno bi mogli ostati cijelu noć. Naime, kako prenose 24 sata, U petak bi na sisačkom području trebalo doći do spajanja vodnog vala Save i Kupe.

21.10 Vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici od sinoć se povisio za pola metra, javljaju KronikeVG. Jučer u 22 sata je iznosio 702 cm, dok se večeras u 20 sati voda podigla na 752 centimetra.

18.20 Na poplavljenom sisačkom području najkritičnije je u naseljima Letovaniću, Starom Brodu i Topuskom, gdje se rijeka Glina prelila preko nasipa. Deseci obiteljskih kuća i gospodarskih objekata pod vodom su. Najugroženiji mještani su evakuirani, prenosi HRT.

18.10 Nakon što su Općinom počele odjekivati vatrogasne sirene, vatrogasci DVD-a Pokupsko krenuli su u obranu kuća, prenose KronikeVG. U nekoliko sela podižu zečje nasipe kako bi spriječili daljnje prodiranje vode u plastenike, podrume i gospodarske objekte. Vatrogascima pomažu i članovi Zelene akcije Mičevec.

Predsjednik općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje Stjepan Šandor ističe kako su uspjeli spasiti nekoliko kuća, ali u mnogim dvorištima nastala je velika šteta.

– Takva šteta nije bila ovdje sigurno 100 godina. Stradalo je jako mnogo usjeva i poljoprivredne opreme. Vikend-naselja kompletno su pod vodom – upozorava Šandor.

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, ujedno i predsjednik Udruge „Kupa rijeka života“, ističe kako u Udruzi imaju rješenje za sprečavanje poplave od Karlovca do Siska.

– Kupa stanovništvu svake godine radi enormne štete i mi imamo strateški plan, odnosno prijedlog projekta koji je napravila struka. U projekt bismo uključili sve relevantne institucije od Hrvatskih voda, preko ministarstava i ostalih nadležnih institucija. Ne smijemo se miriti sa sudbinom i čekati takvu poplavu – ističe načelnik.

Foto: Nikola Čutuk/pixsell, ilustracija

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

17.39 Poplava je iz pogona izbacila pročistač otpadnih voda u Karlovcu. Otpadne vode ga zaobilaze i idu izravno u Kupu, kao i prije nego što je pročistač izgrađen.

16.30 Namjenski organizirane snage (NOS) Oružanih snaga RH stigle su u Letovanić. NOS je sastavljen od 100 pripadnika bojne „Gromovi“, gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a njime zapovijeda natporučnik Mirsad Begić.

Pripadnici OS RH, u suradnji s općinskim vlastima, pune vreće pijeskom i pojačavaju nasipe kako bi pomogli stanovnicima čiji su domovi ugroženi. Svi pripadnici NOS-a prošli su obuku prema posebnom elaboratu obrane od poplava.

U pripravnosti u vojarni „Petrinja“ nalaze se i drugi pripadnici bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“ GMTBR HKoV-a.

Zahtjev za angažiranjem vojnika OS RH za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava u naselju Letovanić općine Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji uputila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

16.00 Od 16 sati zbog vode na kolniku u šumi Brezovica za sav je promet zatvorena državna cesta Sisak-Popovača.

15.45 Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su duž toka rijeke Gline. U Topuskom je rijeka poplavila 50-ak kuća, prodrla do samoga središta grada i autobusnog kolodvora. Bujica je onečistila bunare i prodrla u vodocrpilište Vorkapić. Vatrogasci DVD-a Glina dopremili su cisternu pitke vode i dijele vodu stanovnicima. Vodostaj je u opadanju i rijeka se polako povlači iz središta Topuskog. Valja napomenuti da je borba s vodom, koja i dalje raste na prostoru grada Gline, pala na pleća vatrogasaca koji su obranili brojne kuće, napunili i u zečje nasipe za obranu kuća ugradili tisuće vreća pijeska i ispumpali vodu iz mnoštva podruma.

15.30 Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Karlovca i općine Vojnić zbog velikih šteta koje su rijeke nanijele stanovnicima grada i općine.

14.31 sati – Ministar obrane Ante Kotromanović odlučio je poslati pripadnike Oružanih snaga RH u pomoć na područje ugroženo poplavama u Letovaniću.

– Zbog izuzetno visokog vodostaja s tendencijom povećanja te eventualne ugroženosti velikog broja stambenih objekata od poplave na području općine Letovanić, zatraženo je angažiranje sto vojnika za potrebe hitnih intervencija za obranu od poplava – priopćio je MORH. Vojnici su dio Namjenski organiziranih snaga (NOS).

14.16 sati – Kupa i dalje prijeti izlijevanjem stanovništvu u Pokuplju. Pod vodom je dio Letovanića te Stari Brod, a područje je obišla i županica Marina Lovrić Merzel koja je kazala da je zatražila hitnu intervenciju stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. U Žabnu se zaobalne vode ispumpavaju s pet vatrogasnih crpki, a u Staroj Drenčini, Letovaniću i Topuskom snažnim traktorskim crpkama, koje su za tu priliku posuđene u Osijeku. Vodostaj Kupe, koji je sinoć prije ponoći u Jamničkoj Kiselici iznosio 705 cm, u 14 sati popeo se na 743 cm.

Vodostaj Save kod Jasenovca u 14 sati iznosio je 724 cm što je porast od 30 cm u zadnjih 14 sati. Izvanredne mjere proglašavaju se tek kada dosegne razinu od 800 cm.

Iako se očekivalo da će Kupa u Karlovcu tijekom noći narasti na 830 centimetara, koliko je potrebno da bi se proglasilo izvanredno stanje obrane od poplava, vodostaj je u dva sata ujutro dosegao 827 cm, što je najveća razina u posljednjih 40 godina. No, zatim je polako počeo opadati da bi se do 8 sati ujutro vodeni val spustio na 821 cm. Do 9 sati pao je za dodatna tri centimetra, a do 10 za još dva. U 13 sati je iznosio 814 cm.

Kupa opada, Sava raste pokraj Jasenovca

Sava je pak preko noći rasla pokraj Rugvice. U ponoć je bila na 803 cm, a u jedan sat 805. Tijekom noći porasla je na 814 cm. Dobra je vijest da između sedam i osam sati nije bilo rasta, a od 8 do 9 sati pala je za čak pet cm, odnosno na 809 cm. U 10 sati narasla je na 811 cm, a do 13 sati pala na 803 cm. Podsjetimo, izvanredne mjere obrane od poplava proglašavaju se na 820 cm.

Vodostaj Save u porastu je i u Crncu i Jasenovcu, no za sada nije prešao 800 cm što je visina zbog koje se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplava. U Jasenovcu je vodostaj cijelo jutro rastao iz sata u sat. U 13 sati dosegao je 740 cm.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Hrvatske vode priopćile su da je do 9 sati na lijevi nasip spojnog kanala Zelina – Lonja – Golgovnica – Česma pokraj sifona naslagano 1500 vreća na denivelirane dijelove, a pokraj naselja Božjakovina na nasipe Zeline pokraj mosta čak 2000 vreća. Na nasipu rijeke Zeline izgrađen je i zečji nasip da bi se zaštitilo selo Donje Dvorišće.

Potok Črnec izlijevao se u Stari Črnec pokraj autoceste A3 preko prometnice u dužini više od 500 metara u lokalne depresije bez ugrožavanja obiteljskih objekata. Jutros su na snazi i redovite mjere obrane od poplave na rijeci Sutli. Izlila se rijeka Krapina u Konjščini i potok Kosteljina u Čretu. Ugrožene su obiteljske kuće i gospodarski objekti.

Problemi u Letovaniću, Starom Brodu i Gornjoj Posavini

Iako se očekivalo da bi situacija mogla biti kritična u Sisku gdje se spajaju vodeni valovi Kupe i Save, opasnosti za sada nema. Ipak, u nekim je naseljima zbog visokog vodostaja stanje dramatično.

Najugroženija su pokupska naselja Letovanić i Stari Brod, u kojima su deseci obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada pod vodom. Članovi vatrogasnih društava, djelatnici Vodoprivrede i Hrvatske gorske službe za spašavanje angažirani su na evakuaciji najugroženijih mještana i spašavanju njihove imovine. Pod vodom je i stotinjak vikendica uz Kupu. Tako visok vodostaj, kako kažu mještani, posljednji je put zabilježen 1974. godine. Visok vodostaj je i u Farkašiću na Kupi. Ondje je na snazi izvanredno stanje, no voda za sada se prijeti kućama jer je naselje na povišenom dijelu, a ne uz obalu.

Zaobalne vode prijete i drugim naseljima, ali su ove godine na vrijeme obavljene sve pripreme za obranu. U Žabnu se zaobalne vode ispumpavaju s pet vatrogasnih crpki, u Staroj Drenčini, Letovaniću i Topuskom vodu ispumpavaju snažne traktorske crpke, koje su za tu priliku posuđene u Osijeku.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Teška je i situacija u Gornjoj Posavini u kojoj u nasipu postoji prirodna rupa dužine sto centimetara. Ona se sada popunjava zečjim nasipima.

Kako je priopćila voditeljica Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš, na području sliva Kupe i Gline proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Nakon što je otvorena ustava Prevlaka, u funkciji je i preljev Palanjek za ispust viška savske vode u retenciju Lonjsko Polje.

Nakon što je jutros sa suradnicima obišla najugroženija područja, sisačko-moslavačka županica Lovrić Merzel u dogovoru s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranom Peričićem zatražila je intervenciju Hrvatske vojske.

Poplavljeno 20-ak kuća u Topuskom

Na području Topuskog noćas je voda, zbog visokog vodostaja rijeke Gline i proboja nasipa, poplavila dvadesetak kuća do razine podruma. Desetak je kuća napušteno još od rata, a desetak je obitelji smještaj našlo ili kod rodbine ili na katu svojih kuća. Poplavljeni su i gospodarski objekti te dvorišta, a pogođena je Velika Vranovina i samo mjesto Topusko. Srećom, vodostaj Gline opada.

– Voda se u odnosu za noćas povukla iz dijelova naselja, vodostaj je pao 22 centimetra, a ako padne još 15-ak, voda će se povući u nasip. Zečje nasipe nismo koristili, već je voda probila 60-ak centimetara postojećeg nasipa na Glini – rekao je za Večernji list načelnik Topuskog Vlado Muža. Za svaki slučaj općina je bila pripremila nužni smještaj u Osnovnoj školi, no izgleda da za tim neće biti potrebe. Poplavljena je i praonica rublja u Lječilištu Topusko, no većih šteta nema. Mještani ovog područja zbog zatvorenih cesta jučer nisu mogli na dijalizu, no danas im je osiguran prijevoz za tu namjenu – rekao je načelnik Muža.

Karlovcu ne prijeti, no okolica i dalje 'grca' u vodi

Situacija je i dalje najkritičnija u Karlovcu i okolici te širem zagrebačkom području. Mnoga naselja u tim krajevima jučer su se našla pod vodom, a voda se izlila i iz Jarunskog jezera što se već dugo ne pamti. Tijekom noći počela je opadati. Vatrogasne i ostale službe pomoći na terenima su danonoćno. Crpe vodu, prokopavaju kanale, grade zečje nasipe.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Korana ne predstavlja problem u Karlovcu, ali obližnja naselja Logorište, Mala Švarča i Mostanje još uvijek su poplavljena i voda jako sporo uzmiče tako da se predviđa da će taj dio i danas biti poplavljen.

Iz karlovačkog DUZS-a javili su da su tijekom noći, s obzirom na stalni porast rijeka, tražili pomoć HGSS-a koji su čamcima evakuirali 18 osoba s najugroženijih područja. Evakuirani su stanovnici Skakavca, Gradca, Orlovca, Vodostaja i Selca. Evakuirana su i 47 konja iz konjičkog kluba koji su bili ugroženi zbog nadiranja Korane. Na najugroženijim područjima vatrogasci će tijekom dana organizirati i dostavu hrane čamcima, a pomagat će i ljudima koji moraju k liječenima.

Kritično u Pokupskom

Protekla noć prošla je mirno za stanovnike velikogoričkog područja, ali je tijekom dana postalo kritično u Pokupskom.

Kupa ne prestaje rasti. Vodostaj u Jamničkoj Kiselici u proteklih je 14 sati narastao za 37 centimetra. Sinoć je u 22 sata iznosio 702 centimetra, dok je danas u 12 sati izmjereno 739 centimetara.

Lomnica se pak vratila u korito i kanali više ne vraćaju vodu.

– Zaobalne vode povlače se zbog prestanka padalina. Vodeni savski val prošao je goričko područje, za sada bez posljedica – javio je tamošnji Stožer za zaštitu i spašavanje koji i dalje prati stanje te drži u pripravnosti dobrovoljna vatrogasna društva i sve ostale raspoložive operativne snage. Na jučer ugroženim područjima postavljene su slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom.

– Na jučer ugroženim područjima postavljene su slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom. Sve potrebe mještani putem predstavnika svog Mjesnog odbora mogu javiti u Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice – poručili su iz ureda Grada, javljaju Kronike VG.

Većina dana bez kiše

Dok nas danas očekuje pretežno sunčano vrijeme bez oborina, navečer sa zapada postupno dolazi novo naoblačenje, a potkraj dana na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru mjestimice će biti kiše. U noći se kiša, a u gorju i snijeg, očekuje u većini predjela, javlja DHMZ. Od sredine petka očekuje se postupno razvedravanje sa zapada i porast temperature.

>>Vodostaj Kupe tijekom noći pao na 821 cm, Save porastao na 814!

Komentara 21

DU
Deleted user
14:49 13.02.2014.

Jesu li kuce gospode zupanice na sigurnom?

SC
schteff
14:26 13.02.2014.

u hrvatskim vodama radi 4000 ljudi. šta oni sad rade ????

Avatar puky
puky
14:17 13.02.2014.

"Županica Lovrić Merzel zatražila pomoć vojske!" ... koje vojske? ... SAO-krajine ili HV ? ... sa onima se grlila i ljubila pa nisam baš siguran ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije