Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNA DRAMA UMJESTO ODMORA

Četiri dana na intenzivnoj – 37.000 eura!

bolnička soba
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/2
13.10.2016.
u 14:15

Za pacijente koji nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu bolnice naplaćuju usluge prema cjeniku koji same formiraju

Kratki odmor u ranu jesen na Malom Lošinju za bračni par Renk iz Njemačke pretvorio se u životnu dramu. Na biciklističkoj turi 29. rujna Angelika Renk pala je s bicikla i teško se ozlijedila, a unatoč kacigi koju je nosila, teško je ozlijedila i glavu. S hrvatske strane sve je besprijekorno odrađeno, ozlijeđenu ženu kola hitne pomoći odmah su prevezla do lošinjskog helidroma, odakle je hitno helikoterom prebačena u Rijeku. Liječnici su ustanovili da je slomila kosti lica, nos, zglob ruke, da ima puknutu čeljust, krvarenje u mozgu i jetri. Nesretna Njemica završila je u komi, na aparatima za disanje, u intenzivnoj. Trebala je na nekoliko operacija, koje su mogle biti obavljene u Rijeci, ali suprug je rekao kako želi da se liječenje nastavi u Njemačkoj. Na put je mogla nakon što joj se stanje stabilizirano, a suprug je sa svojom osiguravajućom kućom dogovorio prijevoz avionom četvrti dan od dana kad je gospođa primljena u bolnicu.

Avion je već čekao

Do tog se trenutka činilo da sve, koliko je to moguće s obzirom na okolnosti, teče u redu.

– U bolnici su rekli da obitelj treba platiti trošak boravka pacijentice, a da će osiguranje platiti liječenje. Gospodin Renk je, međutim, rekao da će on sve platiti i da će mu osiguranje vratiti novac – kaže M. K., riječki predstavnik njemačke agencije koja je organizirala putovanje. – U ponedjeljak, kad je već avion s njemačkim liječnikom sletio na Krk, gospodin je u bolnici, s 20.000 eura u džepu, pošao platiti račun. Rekli su mu da je račun 37.000 eura! Pomislili smo da je krivo razumio, da je riječi o 37.000 kuna, ali nije bila pogreška. Uspio se dogovoriti da razliku podmiri nakon povratka u Njemačku, ali bio je istinski šokiran iznosom računa. Kao, uostalom, i mi – kaže naš sugovornik (podaci poznati redakciji), koji je preračunao da je za svaki sat liječenja plaćeno zamalo 3000 kuna.

Iz ravnateljstva KBC-a Rijeka, pak, odgovaraju kako je pacijentica zbog težina ozljeda bila podvrgnuta nizu dijagnostičkih i terapijskih postupaka te da je, zbog životne ugroženosti, proces liječenja bio vrlo zahtjevan.

– Sve pružene usluge i troškovi skrbi obračunati su temeljem važećeg cjenika medicinskih usluga koji se primjenjuje u našoj ustanovi. Sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, ne možemo iznositi detaljne informacije o težini ozljeda i procesu liječenja – ističu u ravnateljstvu riječke bolnice.

Pravo na sva hitna liječenja

U HZZO-u objašnjavaju da osiguranici iz zemalja Europske unije EHIC karticom za vrijeme svog privremenog boravka u drugim članicama Unije ostvaruju pravo na sva hitna liječenja, odnosno neodgodivu zdravstvenu zaštitu bez plaćanja. Kako bi ostvarili to pravo, u svojoj zemlji prethodno trebaju izvaditi europsku karticu zdravstvenog osiguranja (European Health Insurance Card – EHIC). Zdravstvena ustanova koja takvom pacijentu pruži skrb, račun za te usluge ispostavlja HZZO-u, koji se pak namiruje od matične osiguravateljske kuće pacijenta, u ovom bi slučaju to bilo od njemačkog osiguranja. Međutim, za pacijente koji nemaju europsku zdravstvenu iskaznicu, bolnice naplaćuju usluge prema cjeniku koji same formiraju, a te su cijene više od propisanih u nacionalnoj javnozdravstvenoj mreži.     

>> Apel psihijatrijske bolnice: Pomozite nam, liječimo djecu u teškim uvjetima!

>> 'Zbog lošeg BIS-a izgubili smo 611.000 kuna samo na participacijama'

Komentara 41

AA
AAlien
15:01 13.10.2016.

Ne znam samo što je tu čudno. Zar bi troškove liječenja trebali podmirivati hrvatski porezni obveznici. Previše je što se tko zna koji pusti milijuni bacaju svake godine na spašavanje kojekakvih zgubidana od strane gorske službe spašavanja. I još se to na sva zvona lupa kao da se radi o uspjehu, umjesto da nabiguzima u tišini nabijemo račun kakav bi nama ispostavili njihove domicilne zemlje. Zato imamo slučajeve da istog češkog levata spašavamo tri puta u 14 dana.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
14:30 13.10.2016.

Naravno, prema novinarima hrvatski porezni obveznici moraju platiti helikopter i avion pacijentice iz hrvatske u njemačko, jer je to eto "normalno" i "moralno".

Avatar Ohjooj
Ohjooj
15:01 13.10.2016.

Gospodin Renk je, međutim, rekao da će on sve platiti i da će mu osiguranje vratiti novac - ma o čemu pričamo?! Što je država Hrvatska trebala platiti gospođino letenje helikopterom i sve što su izmislili... izmišljaj i plati! Imašš svoje osiguranje u Njemačkoj pa traži povrat... Ne razumijem te novinare - kakva senzacija?! što?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije