Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pustolov, putopisac, novinar, autor dokumentarnih filmova

Željko Malnar

Noćna mora Željka Malnara, Z1
01.12.2016.
u 00:00

S dvadeset godina organizirao je svoju prvu ekspediciju u prašumu Perućicu. Potom odlazi u New Delhi. Zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta studira novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institue of Mass Communication. Nakon diplome u Indiji je ostao slijedećih deset godina.

Rođen je 12. travnja 1944. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju. S dvadeset godina organizirao je svoju prvu ekspediciju u prašumu Perućicu.

Potom odlazi u New Delhi. Zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta studira novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institue of Mass Communication. Nakon diplome u Indiji je ostao slijedećih deset godina.

Noćna mora Željka Malnara, Z1
1/4
 

Tijekom tog razdoblja obilazi brojne zemlje po Aziji odakle šalje članke i reportaže te dokumentarne filmove koje objavljuje na tadašnjoj Televiziji Zagreb.

Od 1972. do 1976. studira indijsku filozofiju i radi za strane producente te za vladu države Rajastan.

1977. za Televiziju Zagreb vodio je ekspediciju „Put na istok“. Od 1982. do 1986. za američku kompaniju „Tropic Ventures“ vodi ekspediciju „Around the tropic world“. O tome je napravio dokumentarnu seriju pod naslovom „Journey to other worlds“.

Sudjelovao je i u speleološkim poduhvatima. 1986. dobio je ključeve grada od Fort Wortha Dallas u američkoj državi Texas kao nagradu zbog zbližavanja kultura i naroda.

Iste godine s Bornom Bebekom objavio je knjigu „U potrazi za staklenim gradom“ koja je doživjela četiri izdanja.

Nosilac je titule Seiuli, Poglavice koji govori,  polinezijske države Zapadna Samoa. Napravio je oko 70 dokumentarnih filmova.

Prošao je pustinju smrti u Afganistanju, džungle Šri Lanke i prašume Amazone.  

Od 1992. do 2000. vodio je emisiju „Noćna mora.  2004. ga je Odbor za priznanja zagrebačke Gradske skupštine nominirao za dodjelu Plakete grada Zagreba „za njezinu autentičnost, hrabro stuprostanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji“.

 Bio je i „predsjednik Republike Peščenica“. Redovito je pisao kolumne za jedan politički tjednik.  Živio je sa suprugom Emirom u kući od 130 četvornih metara na Peščenici u Zagrebu s velikim dvorištem. Imali su šest pasa.  

„Život s njim bio je pustolovina“, rekla je njegova supruga. S bolešću pluća borio se zadnjih šest godina. Umro je 9. srpnja 2013. Pokopan je na zagrebačkom Krematoriju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije