Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski košarkaš, bivši reprezentativac i košarkaški trener

Vladan Alanović

01.12.2016.
u 00:00

Tijekom karijere koja je trajala od 1981. do 2001. igrao je beka i razigravača. Igračku je karijeru s 35 godina završio u poljskom Slasku, a potom se aktivirao u veteranskoj košarci i završio trenersku školu.

Hrvatski košarkaš, bivši reprezentativac i košarkaški trener Vladan Alanović rođen je u Zadru, 3. srpnja 1967. godine. U rodnom je gradu završio srednju ugostiteljsku školu. Tijekom karijere koja je trajala od 1981. do 2001. igrao je beka i razigravača u klubovima: Zadar, Jugoplastika, Cibona, Novi Zagreb, Tofas i Turk Telekom (Turska), Murcia (Španjolska), CSKA (Rusija) i Slask (Poljska).

Bio je dio hrvatskog tima koji je na Olimpijadi 1992. godine u Barceloni osvojio srebrnu medalju. Tom je prilikom igrao protiv originalnog Dream Teama i duhovito prepričao dojmove kako to izgleda kad se istrči na teren a preko puta stoje Jordan, Magic, Barkley, Pippen, Bird, Stockton, Malone.[PHOTOS]

- Takve je utakmice najlakše igrati, znaš da nemaš šanse. Izgubili smo s 32 koša razlike i bili presretni. Na toj sam utakmici čuvao dvojicu najvećih košarkaša svih vremena, Michaela Jordana i Magica Johnsona. Nije bilo problema. Jordana je najlakše čuvati.

Odmakneš se korak, pustiš ga da šutira i moliš se da promaši - prisjetio se razigravač hrvatske košarkaške reprezentacije. 

Druženja s pokojnim Draženom Petrovićem i danas se prisjeti s radosti. Za njega kaže da je sa Stojkom Vrankovićem nosio sav naboj i polet koji je držao ekipu. Dražen je bio rođeni pobjednik, sve ih je vukao, poticao, hrabrio.

Na Rusiju i CSKA teško mu se bilo priviknuti zbog putovanja, jer su mu najbliža gostovanja bila udaljena i dva sata leta avionom.

Nerijetko su znali promijeniti i po tri vremenske zone.

Igračku je karijeru s 35 godina završio u poljskom Slasku, a potom se aktivirao u veteranskoj košarci i završio trenersku školu.

Po završetku igračke karijere jedno vrijeme nije imao konkretnih trenerskih ponuda.

Smatra da cijela ekipa ‘Generacije ‘92.’ mora više sudjelovati u radu hrvatske košarke.

Trenersko je iskustvo skupio u radu sa ŽKK Croatia te juniorima KK Dubrava. Kasnije je kao trener kadeta KK Cedevita, kluba koji organizira ljetni košarkaški kamp na Velom Lošinju, podučavao kadete svemu što je sam naučio tijekom igračke i reprezentativne karijere.

Alanović je za reprezentaciju Hrvatske nastupao od 1992. do 1997. godine. Uz srebrnu medalju na Olimpijadi 1992. u Barceloni, osvojio je i brončanu medalju na SP 1994. u Torontu, te nastupao na EP 1993. i 1995. godine. Igrao je i na OI u Atlanti 1996.

Kolege reprezentativci pamte ga po tome što je uvijek činio sve kako bi pomogao suigračima. Vladan je tijekom cijele karijere bio podređen momčadi, nije se isticao, ali je izgarao za ekipu. Kao igrač bio je izuzetno brz, preciznog šuta, prvi razigravač naše košarkaške reprezentacije,

Kao član reprezentacije 1992. godine dobio je Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar". Odlikovan je i Redom Danice hrvatske,  a od njegovih sportskih rezultata valja izdvojiti broncu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj (1993.) i broncu na Europskom prvenstvu u Grčkoj (1995.).

Njegov sin David danas trenira u Cedeviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije