Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, bivši gradonačelnik, ministar zaštite okoliša

Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Upisuje se na Ekonomski fakultet u Zagrebu, a na trećoj godini dobio je stipendiju za jednogodišnji program JOSZEF na Ekonomskom fakultetu u Beču. Pokrenuo je političku inicijativu „Glas mladih“. Na izborima 2001. ulaze u gradsko vijeće. Pristupaju koaliciji HNS-HSS-SDP s kojom formiraju općinsku vlast.

Rođen je 19. siječnja 1978. u Zagrebu. Odrastao je u Jastrebarskom gdje je završio osnovnu školu „Ljubo Babić“. Njegova majka Jadranka, djevojački Prepratić, bila je novinarka na lokalnom radiju.

Kasnije je radila u računovodstvu Narodnog sveučilišta u tom mjestu,  danas je vlasnica računovodstvenog servisa. Otac Zdravko je podrijetlom iz Lasinje. Bio je na rukovodećim mjestima u „Jamnici“, „Japetiću“, Drvoproizvodu“. Danas je poduzetnik.  Mihael ima dvije mlađe sestre, Anu i Antoniju.

Kao odličan učenik upisuje se u MIOC, zagrebačku matematičku gimnaziju koju je završio s odličnim uspjehom 1996. Bio je oslobođen mature. Maturalni rad napisao je na temu „Nietsche – vječno vraćanje istog“. Igrado je rukomet u jaskanskom rukometnom klubu. Upisuje se na Ekonomski fakultet u Zagrebu. 

Mihael Zmajlović (1)
1/4
 

Bio je demonstrator kod profesora Mate Crkvenca. Na trećoj godini dobio je stipendiju za jednogodišnji program JOSZEF na Ekonomskom fakultetu u Beču. Diplomirao je 2001. s temom „Crosscultural menagement“.

S prijateljem Zvonimirom Novoselom po povatku iz Beča pokrenuo je političku inicijativu „Glas mladih“. Na izborima 2001. ulaze  u gradsko vijeće. Pristupaju koaliciji HNS-HSS-SDP s kojom formiraju općinsku vlast. Zmajlović ulazi u gradsko poglavarstvo i postaje direktor tvrtke „Komunalno Jastrebarsko d.o.o.“. Uvodi plaćanje otpada prema količini a ne prema broju članova kućanstva.

2005. pristupa SDP-u i postaje predsjednik ogranka te stranke u Jastrebarskom. Cijelo to vrijeme je član Gradskog poglavarstva i na čelu komunalne tvrtke. 2008. je završio poslijediplomski studij „Ekonomika Europske unije“ na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

2009. je na lokalnim izborima izabran za gradonačelnika Jastrebarkog. Slijedeće godina postaje predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

Nakon parlamentarnih izbora 2011. postaje zastupnik te stranke u Hrvatskom saboru. Bio je predsjednik Odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo. Od veljače 2012. član je Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Te godine ulazi u Predsjedništvo SDP-a. Časopis „Financial Times“ uvrstio je 2012. Jastrebarsko na svoju ljestvicu deset najperspektivnijih gradova južne Europe.  

Nakon smjene dotadašnje ministrice okoliša Mirele Holy, u lipnju 2012. izabran je za njenog nasljednika. Tada se na Vladinoj web stranici pojavio njegov samodopadni životopis u kojemu je, među ostalim, stajalo kako je još od gimnazijskih dana, što zbog kućnog odgoja, što zbog odbabira prijatelja, bio sklon sagledavanju šire slike o društvenim odnosima. „Već tada stvari za njega nisu bile crne ili bijele i uz pivu na klupi u parku je s društvom znao satima raspravljati o različitim pitanjima, od matematike i fizike (...) pa do religije i politike“, stajalo je u tom CV-u.

Životopis je ubrzo uklonjen, a on je rekao da u tom ne vidi ništa sporno jer ga je pisao njegov prijatelj, a zašto je obavljen na Vladinim stranicama, nije njegov problem.

Po dolasku u ministarstvo najprije je promijenio namještaj i tepih u svom uredu. U medijima ga se opisuje kao rastrošna. Na putovanja ide business klasom, u odnosima s javnošću uveo je restriktivne metode, u zapošljavanju novih kadrova oslanja se na svoj „klan“ iz Jastrebarskog. Uz to ministarstvo vezan je i bizaran podatak. Greškom su umjesto 800 komada toaletnog papira naručili 800 paketa tog materijala. Kako sve nije moglo stati u skladište dio je pohranjen u arhivi Ministarstva.

Oženjen je s Marijom Presečki Zmajlović, profesoricu rehabilitator s kojom ima dvije kćerke. U imovinskoj kartici prijavio je građevinsko zemljište u Jastrebarskom i automobil Ford S-Max. Radi održavanja kondicije vozi bicikl i igra badmington. Hobi mu je enologija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije