Naslovnica Enciklopedija Biografije

Marin Soljačić

Dr. Marin Soljačić, svjetski poznati znanstvenik, već od 2005. profesor je na odsjeku za fiziku na bostonskom Massachusetts Institute of technology (MIT). u svojoj 26. godini na Princeton University je doktorirao iz fizike.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 434 prikaza
dr. Marin Soljačić (1)
Foto: (PIXSELL/AFP/VL)
Pogledajte galeriju 1/2

Dr. Marin Soljačić, svjetski poznati  znanstvenik, rođen u Zagrebu 1974., već od 2005. profesor je na odsjeku za fiziku na bostonskom Massachusetts Institute of technology (MIT).

Na tom američkom sveučilištu, u svijetu prestižnom, koje je iznjedrilo 78 nobelovaca, stipendiju je dobio odmah nakon mature u zagrebačkom MIOC-u, današnjoj XV. gimnaziji. Na MIT-u je već 1996. diplomirao fiziku i elektrotehniku, a dvije godine kasnije – 1998. godine magistrirao je iz fizike na Princeton University, pod mentorstvom prof. Franka Wilczeka, koji će 2004. dobiti Nobelovu nagradu za fiziiku.

Soljačić u svojoj 26. godini na Princeton University doktorira iz fizike. Mentor mu je bio Prof. Mordechai Segev. Te 2000. godine započinje poslijedoktorski studij Pappalardo na MIT-u.

Godine 2003. vodeći je istraživač na tom sveučilištu, stručnjak za elektromagnetske fenomene, nano fotoniku i nelinearnu optiku.

Nagradu Adolph Lomb Medal, koju strukovno Američko optičko društvo dodjeljuje svake godine jednom znanstveniku u dobi do 35 godina. Marin Soljačić je dobio i nagradu najstarijega časopisa za tehnologiju Tehnology Review.

dr. Marin Soljačić (1)
1 / 2

Soljačićevo ime pročulo se svijetom nakon što je časopis Scince u lipnju 2007. objavio da je sa suradnicima izveo prvi  uspješni pokus bežičnog nezračećeg prijenosa električne energije.

A sa svojim timom je uspio iz strujne mreže pomoću dviju zavojnica, udaljenih dva metra,  upaliti žarulju od 60  W. Preneseno je  40 posto energije.

Nikola Tesla to o prijenosu energije na takav način je sanjao ali nije eksperimentalno potvrdio.  

Veliko zanimanje za njihova postignuća pokazali su Apple, Toyota, Mitsubishi...

Te je godine The New York Times među 70 izvanrednih  ideja koje su obilježile godinu uvrstio projekt bežičnog nezračećeg prijenosa električne energije s nazivom WiTricit.

2008. godine, Marin Soljačić je bio jedan od 25 dobitnika „nagrade za genijalce“ , koja mu je donijela 500.000 američkih dolara.

2013. Marin Soljačić  je otkrio novu metodu tzv. zarobljavanja svjetlosti. Prvo su mislili da je u računalnom pokusima došlo do pogreški, ali to nije bio slučaj.

Soljačić živi u Bostonu sa suprugom i sinom, a u rodnom Zagrebu roditelji Ivo i Marija.

ivan đikić Znanstvenik,molekularni biolog, ćlan njemačke akademije znanosti Ivan Đikić Akademik Nenad Trinajstić
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.