Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademski slikar i profesor kiparstva

Kuzma Kovačić

Kuzma Kovačić
01.12.2016.
u 00:00

Nakon gimnazije u Hvaru, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao kiparstvo 1976. godine. 1984. godine zaposlio se u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. U istom gradu je od 1997. na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje i danas predaje. Autor je brojnih portreta i bisti poput one Petra Hektorovića i Hanibala Lucića.

Kuzma Kovačić, akademski slikar i profesor kiparstva na Akademiji u Splitu, rođen je u Hvaru 6. lipnja 1952. godine. Za svoj poziv odlučio se u ranoj dobi, nadahnut vjerom koja ga je u najvećoj mjeri usmjeravala na umjetnost. Prve korake napravio je u majstorskim radionicamai tim se djelima osnažio u odluci da pohađa studij kiparstva na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon gimnazije u Hvaru, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao kiparstvo 1976. godine.

Sljedećih deset godina vodio je galeriju "Na bankete" u Hvaru (od 1978. s Milanom Bešlićem). Godine 1980. boravio je na Muranu gdje u staklarskim radionicama izradio prve skulpture u staklu. Svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1981. godine u Galeriji umjetnina u Splitu, a  1984. godine zaposlio se u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. U istom gradu je od 1997. na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje i danas predaje.

Djela mu se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, te u Vatikanu.

Mnoga od njih krase  prostore i javne površine i muzeje mnogih gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Autor je brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su: Vratnice i Oltar Hvarske katedrale, Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, spomenik dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji, spomenik Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, spomenik fra Pavlu Vučkoviću u Sinju.

Kuzma Kovačić
1/2

Autor je brojnih portreta i bisti poput one Petra Hektorovića i Hanibala Lucića.

Često ističe kako su takvi radovi osobita umjetnička djela koja traže dublje poznavanje i istraživanje tih osoba. Istovremeno su i umjetnička djela koja moraju oslikavati upravo te znamenite osobe, svjedočanstva da je riječ o ljudima i događajima koja su važna jednom narodu.

Kovačić je, uz ostalo, autor Oltarnog reljefa Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagreb, zatim  kovanog novca, prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Republike Hrvatske. Kovačić je autor spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Slavonskom Brodu te jedan od koautora kiparskog projekta Grad Brod-grad iz bajke.

Motive često crpi iz hrvatske književnosti i Biblije, a pristupa im na tradicionalan način. Modelira jednostavne forme kojima potom daje simbolična značenja. Stvara skulpture u kamenu, glini, staklu, metalu i plastici.

Osim kiparstva bavi se grafičkim oblikovanjem te scenografijom. Iza sebe ima više od pedeset samostalnih izložbi, a izlagao je na nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu.

Godine 2012. godine izabran je za člana suradnika HAZU. I danas živi i radi u Splitu.

Svoj atelier sagradio je ponad Solina, na južnim padinama Mosora koje su okrenute moru i otocima.

Sav svoj životni trud i sav svoj novac uložio je u taj pothvat da sačuva svoja djela i stvori si uvjete za rad. U atelieru provodi najveći dio vremena kad je u Splitu. Ljeti je na otoku, u rodnome mu Hvaru – na moru, u polju i na trgovima.

Nagrađen je s dvadesetak nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Dobitnik je tri državna odličja koja mu je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Hvar, redoviti je član Družbe "Braća hrvatskoga zmaja", a niz godina bio je član Upravnog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća. Tijekom devedesetih godina XX. Stoljeća imao je velike narudžbe od državnih institucija pa su ga zlobnici zvali državnim kiparom.

Kovačić se, osim kiparstvom, bavio i lokalnom politikom, ali iz uvjerenja. Bio je član Gradskog vijeća Hvara (1997-2000), zamjenik gradonačelnika Grada Hvara (2001), a 20011. Bio je treći na stranačkoj listi HRAST-a u I. izbornoj jedinici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije