Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, bivši ministar obrane, saborski zastupnik

Jozo Radoš

Jozo Radoš
01.12.2016.
u 00:00

Na početku demokratskih promjena priključuje se HSLS-u. U vrijeme Zagrebačke krize bio je izabran za gradonačelnika Zagreba, ali ga predsjednik Franjo Tuđman nije potvrdio. Nakon HSLS-a, postaje predsjednik Libre. Član je Predsjedništva HNS-a i šef njihova kluba zastupnika u Saboru.

Istupa kao glasnogovornik HNS-a. Objavio je da HNS izlazi iz Vlade ako se uvede porez na nekretnine, usprotivio se SDP-ovoj inicijativi ustavnih promjena povezanih s europskim uhidbenim nalogom za Josipa Perkovića s porukom „mi nikad nećemo promijeniti stav, Ustav ne damo“.

Rođen je 3. studenog 1956. u mjestu Seonica kod Tomislavgrada, BiH. Osnovnu školu završio je u Đakovu, srednju u Zagrebu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer radiokomunikacije i profesionalna elektronika 1983.

Tri godine je radio kao nastavnik povijesti i elektrotehnike u Đakovu i Osijeku. Zapošljava se u tvornici „Končar“ 1986. kao razvojni projektant sustava energetske elektronike. 1990. prelazi u Tvornicu električnih žarulja (TEŽ) kao tehnolog za elektroniku. 1993. je diplomirao povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na početku demokratskih promjena priključuje se HSLS-u. Tijekom Domovinskog rata bio je u sustavu radne obveze, pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, član Republičkog štaba Narodne zaštite. 1992. je izabran za potpredsjednika HSLS-a i saborskog zastupnika te stranke. U Sabor je biran u svim sazivima do 2007.

Obnašao je dužnosti predsjednika Mandatno-imenitetnog povjerenstva, član Odbora za pravosuđe i vanjsku politiku, bio je u izaslanstvu Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a i Zapadnoeuropske unije. U vrijeme Zagrebačke krize bio je izabran za gradonačelnika Zagreba, ali ga predsjednik Franjo Tuđman nije potvrdio. 

Jozo Radoš
1/4

1998. je postao i glavni tajnik HSLS-a. Nakon pobjede koalicije koju su predvodili SDP i HSLS na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je ministar obrane u vladi Ivice Račana. Tada je dopustio objavu transkripta razgovora srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića u hrvatskom tisku koji su dobiveni elektronskim prisluškivanjem hrvatskih tajnih službi. Tijekom svog mandata smanjio je služenje vojnog roka s 12 na 6 mjeseci, a zalagao se i za ukidanje obveznog vojnog roka.

Nakon odlaska predsjednika HSLS-a Dražena Budiše iz Vlade 2002. napustio je mjesto ministra, ali se razišao i s Budišom. Postao je predsjednik Libre – stranke liberalnih demokrata. Na toj funkciji je bio do 2005. kada se Libra priključila HNS-u. U novoj stranci postao je potpredsjednik. Te godine je izabran za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (ukupno je bio zastupnik u četiri saziva).

Saborski zastupnik bio je do izbora 2007. Na izborima 2011. ponovno je izabran u Sabor. Godinu dana bio je hrvatski promatrač u Europskom parlamentu. Te godine je magistrirao na poslijediplomskog studiju iz Međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Na izborima za Europski parlament 2013. nije uspio dobiti mandat, iako je bio vrlo blizu. Član je Predsjedništva HNS-a i šef njihova kluba zastupnika u Saboru.

Živi u roditeljskoj kući u Sesvetskom Brestju. Ima dvije kćeri, Ružu i Doroteu, i sina Marka. Hobiji su mu planinarenje, član je Planinarskog društva „Lipa“ iz Sesveta, i boćanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije