Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornica hrvatske Fed cup preprezentacije, osvajačica Grand Slam turnira Roland Garros

Iva Majoli

'09.02.2012., Jurjevska 65, Zagreb - Najbolja hrvatska tenisacica svih vremena, Iva Majoli u svome teniskom centru. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
01.12.2016.
u 00:00

Sa samo 16 godina probila se u četvrto kolo French Opena, odnosno Roland Garrosa gdje je izgubila od tada nepobjedive Steffi Graf. Svoje prvo veliko finale bilježila je u Osaki, 1994. godine kada je izgubila od Magdalene Maleeve, a samo godinu dana kasnije osvojila je i svoj prvi turnir u Zürichu, gdje je pobijedila Janu Novotnu i Mary Pierce. Godina 1995., 1996. i 1997. proglašena je sportašicom godine u izboru Sportske novosti.

Hrvatska tenisačica Iva Majoli rođena je u Zagrebu, 12. kolovoza 1977. od majke Dragice i oca Stanka. Ima stariju sestru Ninu i brata Dadu. Najbolja je hrvatska tenisačica svih vremena, osvajačica Grand Slam turnira Roland Garros u Parizu 1997. godine. U karijeri je osvojila devet WTA turnira, osam pojedinačno i jedan u paru.

Još je kao trinaestogodišnjakinja debitirala na ITF turniru u Malom Lošinju, a s 14 godina, ratne 1991. ušla je u profesionalne vode. Sa samo 16 godina probila se u četvrto kolo French Opena, odnosno Roland Garrosa gdje je izgubila od tada nepobjedive Steffi Graf.

Svoje prvo veliko finale bilježila je u Osaki, 1994. godine kada je izgubila od Magdalene Maleeve, a samo godinu dana kasnije osvojila je i svoj prvi turnir u Zürichu, gdje je pobijedila Janu Novotnu i Mary Pierce. Iste godine nastavlja s uspješnim igrama i osvaja Filderstadt nakon čega ulazi među top 10 na WTA listi.

Uspješni period se nastavio i s osvojena još dva turnira, od kojih je prvi bio u Tokiju, gdje je svladala Moniku Seleš, tadašnju igračicu broj jedan te Martinu Hingis i Arantxu Sanchez Vicario. Iste godine Iva je osvojila i Essen, a na Olimpijskim igrama u Atlanti izgubila u četvrtfinalu. Godine 1995. Majoli je dobila Državnu nagradu za šport "Franjo Bučar".

Najuspješnija sezona u karijeri Ive Majoli bila je 1997. godina. S nepunih 20 godina osvojila je Hannover i Hamburg te Roland Garros kao 9. nositeljica, jedina kojoj je to uspjelo kao najniže rangiranoj nositeljici.

Na tom čuvenom turniru najupečatljivija pobjeda smatrala se u četvrtfinalu kada je pobijedila petu nositeljicu Lindsay Davenport. Naime, Iva je gubila 7:5 i 4:0 i uspjela je preokrenuti meč. Finale protiv Švicarke Martine Hingis dobila je vrlo uvjerljivo sa 6:4 i 6:2, ne ponudivši Martini ni jednu break loptu. Godina 1995., 1996. i 1997. proglašena je sportašicom godine u izboru Sportske novosti.

Njezina igra na Roland Garrosu bila je na vrhuncu, o njoj se pisalo kao o čvrstoj i stabilnoj igri. Godine 1998. Majoli je igrala polufinale u Tokiju i Linzu. Tijekom sezone, ozljede i bolest su je udaljili od tenisa, tako da je te godine, u kolovozu, ispala iz Top 20. Usponi i padovi počeli su se izmjenjivati nakon operacije desnog ramena 2000. godine. Osvojila je turnir u Charlestonu, no kondiciju nije uspjela povratiti pa se četiri godine kasnije povukla iz aktivnog tenisa. Iva Majoli ostvarila je u karijeri omjer pobjeda i poraza od 316-225.

Nakon teniske karijere okrenula se poduzetništvu, što joj ni približno nije išlo dobro kao sport. Godinama se naime šuškalo o milijunskim dugovima naše najtrofejnije tenisačice, a glasine je 2012. godine potvrdilo Ministarstvo financija objavom dužnika – dugovi su bili višemilijunski, a nastali su zbog života na visokoj nozi, ali i zbog kredita podignutih, među ostalim, i za njezin teniski centar u Jurjevskoj.

Na bubanj je došao luksuzni stan površine 154 četvorna metra na Trgu bana Jelačića 3.

Osim Ivina, na dražbi je bio i stan od 102 četvorna metra u Klovićevoj 5 u Maksimiru koji je glasio na njezinu majku Dragicu.

Iva je 2012. pokušala prodati trećinu teniskog centra nadajući se da će se novcem od prodaje izvući iz minusa. Osim luksuznih stanova našoj najtrofejnijoj tenisačici upitni su bili i teniski tereni. Prema papirima iz gruntovnice jasno je bilo da Teniski centar Iva Majoli d.o.o čiji je ona vlasnik nije podmirivao kredit jednoj banci. Slijedom toga oni su joj sjeli na posjede koje je založila - u ovom slučaju teniske terene.

Iva je uz zarađeni novac kredite uzimala i za vjenčanje, projekte bivšeg supruga Stipe Marića te pomoć obitelji, što se pokazalo kobnim potezom.

'09.02.2012., Jurjevska 65, Zagreb - Najbolja hrvatska tenisacica svih vremena, Iva Majoli u svome teniskom centru. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/4

Iva Majoli i Stipe Marić vjenčali su se 2006. godine a samo svadba ju je, prema procjenama, stajala oko milijun i pol kuna. Mjesec i pol dana nakon vjenčanja, postali su roditelji djevojčice Mije. Iva je suprugu pomogla otvoriti japanski restoran Sora u Zagrebu, a potom i na Hvaru. Kriza u braku poznatog para, isplivala je u javnost već 2007., kada su se u klubu Varadero na Bolu žestoko posvađali te je Iva svom suprugu opalila šamar. Do razlaza supružnika došlo je 2009. za vrijeme Ivinog boravka u Americi na praćenju teniskog turnira US Open. Vrativši se u Zagreb, Iva je svoj stan zatekla prazan – bez supruga i njegovih stvari.

Razvod najtrofejnije hrvatske tenisačice bio je drama koje se ne bi postidjeli ni scenaristi najgledanijih sapunica. Financijski slom zbog ovrha po blokiranim računima i nekretninama, propali poslovi i svađe na javnom mjestu mjesecima su bili svakodnevica Ive Majoli. Na Valentinovo 2012. njezin je suprug podnio zahtjev za razvod braka, potom je otišao na policiju i prijavio da mu još uvijek zakonita supruga fizički prijeti i ucjenjuje ga da će mu uništiti poslovnu karijeru. Potom je u istu policijsku postaju otišla i Iva te optužila Stipu da je godinama brutalno premlaćuje.

Međutim, Marić je snimio telefonske razgovore sa svojom ženom te priložio SMS poruke iz mobitela kojima potkrepljuje svoje optužbe, a na Ivi nije bilo nikakvih tragova premlaćivanja. Stipe je potom otišao u nadležni Centar za socijalnu skrb i prijavio Ivu jer su u jednom tjedniku izašle fotografije na kojima je Iva pozirala s njihovom petogodišnjom kćeri Mijom, za tu prigodu posebno profesionalno našminkanom i obojene kose.

To je navodno Mariću bilo dovoljno da majku kćeri jedinice optuži za nedolično iskorištavanje djeteta. Taj fotosession i popratni intervju zapravo su bili  Ivin odgovor na optužbe jednog magazina u kojemu je Stipe rekao da je preljubnica koja je sustavno godinama varala supruga s različitim muškarcima.

Majoli se nakon razvoda od Stipe Marića zabavljala s Denisom Popovićem, a njihova je veza, kao i razvod od Marića, bila "začinjena" popriličnim brojem skandala, detaljno popraćenih u medijima. Potom je tenisačica utjehu pronašla u zagrljaju tajanstvenog 43-godišnjeg crnogorskog poduzetnika, a smirila se uz Sinišu Žanetića, financijskog direktora Plive.

Godine 2007. sudjelovala je u showu HRT-a "Ples sa zvijezdama" u kojem se natjecala s partnerom Markom Hercegom. Iz showa je izbačena 24. studenog u 4. emisiji. Iva Majoli danas je selektorica Fed Kup reprezentacije Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije